Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Podemos Španija Pablo Iglesias Siriza skrajna levica

Torek, 30. 6. 2015, 13.47

8 let

Ciprasov neuspeh svarilo evropski levici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španski Podemos podpira Ciprasa in opozarja pred propadom demokracije.

"Danes je Evropa razdeljena na dva tabora: varčevanje in demokracija, na vlade, podrejene kapitalu, in vlade ljudstva. Mi smo za demokracijo. Mi smo za grško ljudstvo," so v ponedeljek zvečer v sporočilu za javnost zapisali v španski stranki Podemos, španskem ekvivalentu grške Sirize.

Hočejo denar revnih Podemos je v izjavi s petimi točkami odločno podprl Aleksisa Ciprasa in Sirizo ter napadel Mednarodni monetarni sklad in druge mednarodne posojilodajalce, ker naj bi hoteli vpeljati "enake ukrepe, kot so državo v preteklosti pahnili v katastrofo". Očitajo jim, da bi taki ukrepi obremenili grške družine, namesto da bi povečali davke za grške bogataše.

"Trojka le zahteva plačilo, a za to sprejema le denar najrevnejših grških družin, namesto da bi dolg prestrukturirali in z investicijskim načrtom oživili gospodarstvo. Namesto tega želijo znižati plače in povečati ceno električne energije," so zapisali.

IMF uničuje demokracijo Podemos je v Madridu organiziral tudi demonstracije v podporo grški vladi. Udeležilo se jih je nekaj sto ljudi. Že tedaj je vodja Podemosa Pablo Iglesias opozoril, da je v nevarnosti prihodnost Evrope, ogrozil pa jo je Mednarodni monetarni sklad, ki je Grke potisnil v kot: "Menim, da težava ni Grčija, težava je Evropa. Nemčija in IMF uničujeta Evropo in demokracijo," je dejal Iglesias. Za grški referendum je dejal, da je to boj proti silam kapitala, ki kršijo vsa načela demokracije.

Prav tako je opozoril, da bi morali španska vlada in evropske institucije spoštovati suverenost Grkov.

Propad Grčije kot svarilo Pojavile pa so se tudi trditve, da želijo evropski voditelji namenoma potopiti grško Sirizo, da bi zajezili vzpon drugih skrajno levičarskih strank v Evropi, predvsem Podemosa. To je izjavil grški minister za delo Panos Skourletis v intervjuju za španski časopis El Mundo. Grčijo naj bi postavili kot primer, kaj se zgodi z državo, če ji vladajo skrajni levičarji. "Danes se vpletajo v notranje zadeve Grčije, jutri se bodo v notranje zadeve Španije in Italije," je dejal grški minister. Res je, da bi Ciprasov neuspeh lahko pomenil, da se morajo druge evropske skrajno levičarske stranke, predvsem Podemos, spopasti z realnostjo, da v dani situaciji zelo težko uresničujejo svoje obljube. To bi pomenilo, da bi se morale te stranke redefinirati in postaviti bolj v sredino. To, da je omehčal svoja stališča, so Podemosu očitali že pred lokalnimi volitvami. A kljub temu so na teh volitvah postali tretja najuspešnejša stranka. Ne nazadnje sta županji Barcelone in Madrida kandidirali na listi strank okoli Podemosa.

Ne spreglejte