Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
7.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija volitve Aleksis Cipras

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 7.50

7 let, 12 mesecev

Cipras bo hitro sestavil vlado, Hollande kmalu na obisk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Aleksisu Ciprasu je v nedeljo uspel veliki met, saj je Siriza na predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji zabeležila prepričljivo zmago. Po napovedih naj bi bila že v sredo izoblikovana nova vlada.

Grški predsednik Prokopis Pavlopulos je Ciprasu danes že podelil mandat za sestavo nove vlade. Po pisanju Telegrapha bo sestava vlade zelo hitra. Cipras je kot novi predsednik vlade prisegel že danes, najpozneje v sredo pa naj bi bila že izoblikovana nova vlada, medtem ko nemška tiskovna agencija dpa navaja, da bo nova vlada izoblikovana najpozneje v torek.

"Ne bomo okrevali s čudežem, ampak bo za to potrebno trdo delo," je po novi prepričljivi zmagi dejal Cipras.

Številni poznavalci sicer v nedeljo niso mogli verjeti očem, saj so vse ankete in še celo prvi izidi vzporednih volitev, objavljeni takoj po zaprtju volišč, napovedovali tesen boj za zmago med levo Sirizo in konservativno Novo demokracijo, na koncu pa se je izteklo povsem drugače.

Le malenkost slabši rezultat kot januarja Sirizi je - kljub njenemu razkolu zaradi tretjega paketa tuje pomoči, kar je tudi privedlo do predčasnih volitev - do ponovitve januarskega uspeha, ko je prejela dobrih 36 odstotkov glasov, zmanjkal manj kot en odstotek. Ljudski enotnosti - nekdanjemu levemu krilu Sirize, ki se je poleti odcepil - medtem ni uspel niti preboj v parlament.

Ciprasu povrhu ne bo treba niti iskati novih koalicijskih partnerjev, saj bo vlado, kot je napovedal na zmagovalnem shodu v središču Aten v nedeljo zvečer, znova oblikoval z Neodvisnimi Grki. Do zdaj sta imeli stranki v 300-članskem parlamentu skupaj 162 poslanskih sedežev, po novem naj bi jih imeli 155.

Dijsselbloem pripravljen tesno sodelovati z Atenami Že v nedeljo so začele v Atene iz Evrope prihajati čestitke zmagovalcu. Prvi mož evroskupine Jeroen Dijsselbloem je izid ocenil kot "močan mandat" volivcev za nadaljevanje reform v Grčiji. "Veselim se hitrega oblikovanja nove vlade," je še tvitnil in ponovil, da je pripravljen tesno sodelovati z Atenami pri izvajanju ambicioznih reform.

Weber opozoril, da mora Grčija v celoti izpolniti obljube Vodja Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber je v odzivu ponovil, da mora Grčija sedaj v celoti izpolniti obljube, ki jih je dala poleti v zameno za 86 milijard vreden tretji paket tuje pomoči, ter "sprejeti evropska pravila igre in pot reform". Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, sicer socialdemokrat, je pozval k hitremu oblikovanju trdne vlade, ki bo naredila to, kar je potrebno.

Hollande bo hitro prišel na obisk Francoski predsednik Francois Hollande je izide označil kot pomemben uspeh Ciprasa in že napovedal hiter obisk v Atenah. "Grčijo s trdno večino čaka obdobje stabilnosti," je še menil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ne spreglejte