Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
18.37

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slavoj Žižek

Petek, 19. 7. 2013, 18.37

8 let, 1 mesec

Chomsky Žižka označil za pozerja, Žižek pa mu očita, da je branil Rdeče Kmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na parketu največjih mislecev v svetu zahodne filozofije trenutno poteka nekakšna "bitka velikanov". V besedni dvoboj sta se namreč spustila Američan Noam Chomsky in Slovenec Slavoj Žižek.

Po tem, ko je slavni ameriški filozofski teoretik tako imenovane lacanovce obtožil, da trivialne ideje okitijo s puhlicami in visokoletečimi frazami, da bi zvenele globoko, pa je slovenski filozof svetovnega kova Američanu očital, da je bil v karieri pogosto v zmoti.

"Trivialne ideje oblečejo v obskurne in napihnjene fraze, da bi zvenele globoko" Dvojica najbolj vplivnih živečih levičarskih filozofov zahodnega sveta Žižek in Chomsky sta se spustila v srdit besedni spopad, začel ga je Chomsky, ko je konec lanskega leta v nekem radijskem intervjuju za "prazne pozerje" označil pokojna francoska filozofa Jacquesa Lacana in Jacquesa Derridaja ter tudi slovenskega filozofa Slavoja Žižka.

Chomsky je svoje ugledne evropske kolege obtožil, da trivialne ideje oblečejo v obskurne in napihnjene fraze, da bi te zvenele globoko, ob tem pa jih je skupaj z njihovimi sledilci označil za nekakšen kult, piše Jutarnji list, ki se sklicuje na poročanje spletnega portala Open Culture.

Žižek: Chomsky je sam pogosto v empirični zmoti "V tem ni nikakršne teorije, vsaj ne v takšnem smislu, kot teorijo poznajo vsi, ki imajo zvezo z znanostjo ali nekim drugim resnim področjem," je bil v svoji izjavi med drugim oster Chomsky. Dodal je tudi, da ga ne zanimajo tovrstna pozerstva, katerih ekstremni primer naj bi bil po njegovem ravno Žižek.

Vse to je povzročilo javno razpravo, v katero se je prejšnji teden, v okviru pogovora na kolidžu Birckbeck v Londonu vključil tudi slovenski filozof. "Z globokim spoštovanjem do Chomskega je moja poanta v tem, da je bil on (Chomsky, op. p.), ki je vedno poudarjal, da je treba biti empiričen in točen, v nasprotju z nekakšnimi norimi lacanovskimi špekulacijami, pogosto sam v empirični zmoti," je med drugim dejal Žižek.

"Razglašajo me za zabavnega klovna, ki ga ni treba jemati resno" "Spomnim se primera, ko je zagovarjal proteste Rdečih Kmerov, ob tem pa je napisal nekaj besedil, v katerih je trdil, da je šlo zgolj za zahodnjaško propagando in da Rdeči Kmeri le niso tako strašni," nadaljuje Žižek in dodaja: "Ko je bil pozneje primoran priznati, da Rdeči Kmeri le niso bili najboljši fantje v vesolju, je bila njegova obramba šokantna. Chomsky je v resnici trdil, da je imel v tistem trenutku popolnoma prav glede na informacije, ki jih je imel. Jaz popolnoma zavračam tak način razmišljanja."

Žižek je ob robu debate tudi dejal, da je njegov nauk marginaliziran in da obstajajo različne strategije za njegovo omejevanje. Med drugim ga številni proglašajo za nekakšnega zabavnega klovna, ki ga ni treba jemati resno. Glede svojega statusa megazvezde v ZDA pa je Žižek navrgel primer prijatelja iz ZDA, ta ni bil sprejet na novo delovno mesto prav zaradi priporočilnega pisma, ki mu ga je napisal. "Očitno je skoraj dobil delo, dokler ni nekdo v odboru podjetja dejal: 'Oh, glede na to, da ga je priporočil Žižek, to zagotovo pomeni, da z njim ni vse v redu'," je sklenil slovenski filozof.

Ne spreglejte