Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2016,
18.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

2

Natisni članek

Miro Cerar Donald Tusk Chrystia Freeland Kanada Valonija Evropska unija Ceta

Petek, 21. 10. 2016, 18.01

6 let, 6 mesecev

Valonci še kljubujejo sporazumu Ceta

Ceta: kanadska ministrica zapustila "propadla" pogajanja z valonsko vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

2

Ceta protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kanadska ministrica za trgovino Chrystia Freeland je odkorakala s pogovorov z valonsko vlado, ki še vedno ne pristaja na podpis trgovinskega sporazuma Ceta. Pogovori so namreč po poročanju tujih agencij propadli, Freelandova pa je dejala, da je EU nezmožna imeti mednarodne sporazume.

Ministrica je odkorakala s pogajanj in se bo vrnila v Kanado, tiskovnega predstavnika Freelandove povzema nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dodal, so bila prizadevanja za razrešitev nesoglasij glede Cete neuspešna.



Jezna kanadska ministrica: Z EU se ni mogoče sporazumeti

Francoska tiskovna agencija AFP medtem poroča, da je bila kanadska ministrica ostra do EU in je dejala, da Unija ni zmožna imeti mednarodnih sporazumov.

Kot ministričino izjavo za belgijsko televizijo povzema AFP, se tako njej kot njeni državi zdi, da EU ni zmožna imeti mednarodnih sporazumov, niti z državami s tako močnimi evropskimi vrednotami, kot je Kanada.

Iz Evropske komisije so medtem sporočili, da so pogovori z valonsko vlado zastali. Ob tem so poudarili, da ne menijo, da je to tudi konec procesa, ki pelje v podpis sporazuma med EU in Kanado.

Belgijska regija Valonija nasprotuje Ceti in ne želi podeliti soglasja zvezni vladi, ki ga potrebuje, da bi lahko podpisala sporazum. Valonska vlada je v četrtek zavrnila najnovejši kompromisni predlog glede Cete kot nezadostnega.

Valonci se upirajo. Kanadska ministrica za trgovino je jezno zapustila pogajanja, na katerih sta sodelovala predsednik valonskega parlamenta Andre Antoine (levo) in valonski premier Paul Magnette (desno). | Foto: Reuters Valonci se upirajo. Kanadska ministrica za trgovino je jezno zapustila pogajanja, na katerih sta sodelovala predsednik valonskega parlamenta Andre Antoine (levo) in valonski premier Paul Magnette (desno). Foto: Reuters

Čas za dogovor se izteka, če naj bi Ceto podpisali na vrhu EU in Kanade prihodnji četrtek. Medtem potekajo intenzivni pogovori med Valonci, Evropsko komisijo in kanadskimi predstavniki, ki za zdaj še niso obrodili sadov.

Predsednika evropskega sveta Donalda Tuska skrbi za ugled EU. | Foto: Reuters Predsednika evropskega sveta Donalda Tuska skrbi za ugled EU. Foto: Reuters Tusk ostaja zaskrbljen glede Cete, Cerar verjame v rešitev v prihodnjih dneh

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ostaja zaskrbljen glede trgovinskega sporazuma s Kanado (Ceta).

"Vse države članice razen ene so podprle sporazum. Še naprej si bomo po najboljših močeh in skupaj z Evropsko komisijo prizadevali za rešitev," je ob koncu dvodnevnega vrha voditeljev EU v Bruslju dejal Tusk.

Povedal je še, da ga zaradi zastoja glede Cete skrbi tudi za ugled Evrope. Ceto je ponovno označil za dober sporazum, Kanado pa za tesnega partnerja EU.

Zaradi zapleta z Valonci se zadnje dni vse bolj krepijo kritike o smiselnosti Cete kot mešanega sporazuma, ki mora biti potrjen tudi v parlamentih vseh 28 držav članic.

"EU je zelo posebna skupnost držav, domovina najvišje stopnje demokracije"

Slovenski premier Miro Cerar pa je izrazil prepričanje, da bo v prihodnjih dneh prišlo do rešitve. "Vsa Evropa si prizadeva, da bi prišlo do premika," je dejal. "To, da je Ceta mešani sporazum, ki ga morajo podpreti tudi nacionalni parlamenti, je vrednota, ki jo tudi v Sloveniji pri takih sporazumih moramo zastopati," je dejal Cerar ob koncu zasedanja Evropskega sveta.

Miro Cerar je poudaril, da je bila Slovenija zelo uspešna v pogajanjih o Ceti in je dosegla, da so bile njene zahteve in predlogi glede standardov upoštevani.  | Foto: Matej Leskovšek Miro Cerar je poudaril, da je bila Slovenija zelo uspešna v pogajanjih o Ceti in je dosegla, da so bile njene zahteve in predlogi glede standardov upoštevani. Foto: Matej Leskovšek EU je zelo posebna skupnost držav, domovina najvišje stopnje demokracije, varstva človekovih pravic in socialne države na svetu. Ta razvoj Evrope je treba ohraniti tudi na ta način, da privolimo v nekoliko zahtevnejše postopke, je prepričan slovenski premier.

Cerar je ob tem poudaril, da je bila Slovenija zelo uspešna v pogajanjih o Ceti in je dosegla, da so bile njene zahteve in predlogi glede standardov upoštevani. Pri tem je izpostavil prehranske standarde, sistem za razreševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS) in zaščito pitne vode.

Ob Ceti so voditelji EU danes govorili tudi o instrumentih trgovinske zaščite (TDI), s katerimi bi EU preprečila nepoštene trgovinske prakse, zlasti na strani Kitajske. Zavezali so se, da bodo skušali doseči dogovor o posodobitvi vseh TDI, ki so na voljo v EU, je še dejal Tusk.

Romunija po dogovoru s Kanado o odpravi vizumov podprla Ceto

Romunski predsednik Klaus Iohannis je v Bruslju dejal, da njegova vlada ne bo več blokirala trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado. Kot je pojasnil, sta namreč Bukarešta in Ottawa dosegli dogovor glede vizumske liberalizacije za romunske državljane, ki je sprejemljiva za obe strani.

Po Evropi se vrstijo protesti proti Ceti, medtem sta Romunija in Bolgarija dosegli dogovor s Kanado. | Foto: Reuters Po Evropi se vrstijo protesti proti Ceti, medtem sta Romunija in Bolgarija dosegli dogovor s Kanado. Foto: Reuters

Iohannis je novinarjem v Bruslju pojasnil, da Romunija nima več zadržkov glede Cete, saj je Kanada pristala na odpravo vseh vizumskih zahtev za romunske državljane s 1. decembrom prihodnje leto.

"Če bo število nelegalnih migracij preseglo določeno mejo, pa si je Kanada pridržala pravico, da bo vize začasno ponovno uvedla," je dodal.

Dogovor s Kanado je danes dosegla tudi Bolgarija. Premier Boyko Borisov je sporočil, da so s strani Kanade prejeli pisno zagotovilo, da bodo vizumske zahteve z decembrom prihodnje leto odpravljene tudi za bolgarske državljane. "V teh okoliščinah smo se odločiti, da bomo Ceto podprli," je novinarjem v Bruslju povedal Borisov.

Romunija in Bolgarija sta sicer prav z vizumsko liberalizacijo pogojevali podporo Ceti.

 

 

Ne spreglejte