Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 4. 2021,
8.03

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

12

Natisni članek

Anže Logar Rosatom Jan Hamaček

Sreda, 21. 4. 2021, 8.03

3 leta

Češki poziv zaveznicam za izgon Rusov: Slovenija odgovarja tako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

12

Anže Logar | Minister za zunanje zadeve Anže Logar | Foto STA

Minister za zunanje zadeve Anže Logar

Foto: STA

Češka je včeraj svoje partnerice v zvezi Nato in Evropski uniji pozvala, naj v znak solidarnosti izženejo ruske diplomate, potem ko se je z Rusijo zapletla v diplomatski spor. Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve diplomatsko odgovarjajo, do so solidarni s Češko kot zavezniško, partnersko in prijateljsko državo.   

"Pozivamo h kolektivnemu ravnanju držav Nata in EU, da bi prišlo do solidarnostnega izgona," je včeraj tudi Slovenijo k izgonu ruskih diplomatov pozval češki začasni zunanji minister Jan Hamaček. Z ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi Anže Logar, diplomatsko niso želeli neposredno odgovoriti na vprašanje, ali bo Slovenija sledila pozivu Češke. "Slovenija obsoja vse dejavnosti, ki ogrožajo varnost suverenih držav in njenih državljanov. Zato želimo okrepiti našo odpornost, ki bo ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU, proti tovrstnim dejanjem tako na nacionalni ravni kot skupaj z našimi zavezniki v zvezi Nato in znotraj EU," so zapisali pri MZZ.

"Persona non grata"

V diplomatski praksi obstaja več ukrepov za izražanje solidarnosti in protesta, so še sporočili z MZZ. Izgon diplomatov je po njihovih besedah zgolj eden od mogočih ukrepov. "Odločitev za razglasitev člana osebja tuje diplomatske misije za persono non grata v praksi pomeni možnost vzajemnega ukrepa. Rusija je izgnala skoraj enako število diplomatov, kot so jih naši zahodni zavezniki. V primeru, da bi se Slovenija odločila za takšen ukrep, bi ob vzajemnem ukrepu naše veleposlaništvo v Moskvi imelo težave opravljati tekoče delo," so še zapisali pri MZZ. Veleposlaništvo Slovenije v Moskvi sicer zaposluje štiri diplomate in obrambnega atašeja.

V Pragi na zagovor pozvali ruskega veleposlanika

Češka je pretekli konec tedna zaradi domnevnega vohunjenja izgnala 18 ruskih diplomatov, Rusija pa v odgovor 20 čeških. Hamaček je tudi sporočil, da je za sredo na pogovor poklical ruskega veleposlanika v Pragi Aleksandra Zmejevskega, da bi izrazil nasprotovanje po mnenju Prage nesorazmernemu odzivu ruske strani na izgon njenih diplomatov iz Češke.

Andrej Babiš
Novice Rusija v odgovor na potezo Češke izgnala 20 čeških diplomatov

Čehi pripravljeni na vse

"Edino logično je, da če Češka sprejme nadaljnje ukrepe, mora zanje prvi izvedeti ruski veleposlanik," je povedal češki začasni zunanji minister, ki sicer vodi tudi notranje ministrstvo.

Kasneje je zagrozil z izgonom vseh ruskih diplomatov. "Pripravljen sem na vse. Tudi na izgradnjo odnosov iz nič. Kar pomeni, da bi vse poslali domov," je izjavil Hamaček.

Vladimir Putin
Novice "Morilec Putin skupaj s svojo tolpo vodi mafijski režim"

Rusi naj bi bili odgovorni za eksplozijo skladišča streliva

Češke oblasti so v soboto sporočile, da so izgnale 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo skladišča streliva leta 2014. Ta je zahtevala dve smrtni žrtvi.

Rusija se je v nedeljo na izgon svojih diplomatov odzvala z napovedjo o izgonu 20 uslužbencev češkega veleposlaništva v Moskvi.

Čehi ne bodo kupili ruskega cepiva

Češka vlada je nato v ponedeljek ob zaostrovanju diplomatskega spora z Rusijo sporočila, da bo rusko državno jedrsko agencijo Rosatom izločila iz več milijard evrov vrednega razpisa za gradnjo novega bloka jedrske elektrarne Dukovany na jugovzhodu Češke. Hamaček je včeraj izjavil, da Praga ne bo kupila ruskega cepiva proti novemu koronavirusu Sputnik V, o čemer je razmišljala.

Derek Chauvin
Novice Derek Chauvin spoznan za krivega za umor Georgea Floyda
Ne spreglejte