Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2017,
6.47

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

6

Natisni članek

srečanje Mike Pence Miro Cerar

Sreda, 2. 8. 2017, 6.47

6 let, 8 mesecev

Cerar se je srečal s podpredsednikom ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

6

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ob robu vrha Jadranske listine se je premier Miro Cerar ločeno sešel s podpredsednikom ZDA Mikom Penceom. Zvečer sledi srečanje s črnogorskim premierjem Duškom Markovićem.

Na srečanju, ki poteka le nekaj tednov po priključitvi Črne gore zvezi Nato, bodo voditelji držav Jadranske listine govorili o evroatlantskih prizadevanjih držav JV Evrope, reformah ter o tem, kako lahko skupaj prispevajo k stabilnosti v regiji in svetu.

Premier Cerar se je zasedanja udeležil na povabilo črnogorskega premierja Markovića ter predsednika makedonske vlade Zorana Zaeva, ki gostita srečanje. Na srečanju so poleg obeh gostiteljev in predsednika slovenske vlade ter podpredsednika ZDA še premierji Albanije, Hrvaške, Kosova, BiH in Srbije.

Cerar v pogovoru s Penceom izpostavil pomen ameriške podpore implementaciji arbitražne odločbe

Premier Miro Cerar se je ob 13.45 sešel z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom. Kot je po pogovoru povedal za slovenske medije, je izpostavil pomen podpore ZDA implementaciji odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Podpredsednik ZDA se glede tega ni opredelil, je še dejal Cerar.

Ena od tem pogovora s Penceom je bil tudi Zahodni Balkan, katerega stabilnost podpira tako Slovenija kot ZDA. Kot je dejal Cerar, je pri tem izpostavil vlogo Slovenije, ki je bila še posebej opažena pri vstopanju Črne gore v zvezo Nato. Slovenija je igrala posebno vlogo kontaktne ambasade oz. enega največjih podpornikov črnogorskega vstopa v Nato.

Govorila sta tudi o sodelovanju v zvezi Nato, kjer Slovenija sodeluje tudi v boju proti terorizmu. Premier Cerar je ameriškemu podpredsedniku zagotovil, da bo Slovenija še naprej odgovorna članica zveze Nato.

Ameriškemu podpredsedniku je Cerar tudi ponovil, da ima predsednik ZDA Donald Trump odprto vabilo za obisk Slovenije, in dal vedeti, da je tudi on dobrodošel v Sloveniji.

Pence se je ob robu srečanja v črnogorski prestolnici sicer ločeno sešel tudi z drugimi voditelji, ki se udeležujejo vrha Jadranske listine v Podgorici.

Jadranska listina je dokument o partnerstvu, ki so ga v okviru reform, nujnih za članstvo v zvezi Nato in Evropski uniji, ob podpori ZDA leta 2003 podpisale Albanija, Hrvaška in Makedonija, kasneje sta se pridružili Črna gora ter Bosna in Hercegovina, Srbija in Kosovo pa imata status opazovalk. Listina ne predvideva skupnega vstopa v zavezništvo, temveč le opredeljuje sodelovanje držav podpisnic pri izvedbi političnih in gospodarskih reform za krepitev stabilnosti ter varnosti v regiji.

Slovenija aktivno podpira sodelovanje držav v okviru Jadranske listine in države regije spodbuja k reformam in jim nudi konkretno pomoč.

Pence zagotovil podporo ZDA

Pence je državam Jadranske listine zagotovil podporo ZDA pri prizadevanjih za skupno prihodnost v evroatlantskih povezavah. V uvodnem nagovoru na srečanju je še poudaril, da ima Zahodni Balkan pravico sam odločiti o svoji prihodnosti.

Pence je dejal, da bo v ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom veljalo načelo Najprej Amerika. "Vendar najprej Amerika ne pomeni samo Amerika. Skupaj smo močnejši kot vsak zase," je poudaril Pence, najvišji predstavnik ZDA na obisku v Črni gori v zgodovini te države.
Ne spreglejte