Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
9.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

9

Natisni članek

brexit Velika Britanija

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 9.48

6 let, 7 mesecev

Cerar razburil Britance: so njegove izjave usklajene z EU?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

9

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Predsednik vlade Miro Cerar je v intervjuju za Guardian kot prvi od voditeljev držav EU povedal, o čemer se v Veliki Britaniji špekulira že nekaj časa: da se bodo pogajanja za trgovinski sporazum med EU in Veliko Britanijo zaradi kopice odprtih vprašanj najverjetneje zamaknila. 

Slovenski premier Miro Cerar je v intervjuju za britanski Guardian dejal, da prvi krog pogajanj med Veliko Britanijo in Evropsko komisijo o izstopu otoške države iz Evropske unije (EU) - tako imenovanem brexitu - teče počasneje od načrtov. Nekatere predloge britanske strani je označil za nerealne.

Cerar zato meni, da se bo drugi del pogajanj, torej sklepanje trgovinskega sporazuma, zamaknil v december ali celo januar. Kot je znano, bo Evropski svet, v katerem sedi tudi Cerar, o širitvi pogajanj na poglavje trgovinskega sporazuma odločal oktobra.

"Po mojem mnenju bo proces trajal dlje, kot smo pričakovali na začetku. Preveč različnih zahtevnih tem je še na mizi, tako da ne gre pričakovati, da bomo sledili zastavljeni časovnici," je dejal. Pogajalski strani sta na različnih bregovih predvsem glede pravic prebivalstva, finančne poravnave in irske meje. 

Omenimo samo razhajanja pri finančnem vprašanju: Velika Britanija naj bi bila po nedavnem poročanju medijev pripravljena plačati 36 milijard funtov (okrog 39 milijard evrov), medtem ko naj bi Evropska unija, kot izhaja iz poročila Financial Timesa, želela 100 milijard evrov.

Izjava, ki je razburkala britansko javnost

Britanska premierka Theresa May išče načine, kako pomiriti podjetja, prebivalce in vlagatelje, ki jih vse bolj skrbi, kakšni bodo pogoji za delo, potovanja, poslovanje s celinsko Evropo po marcu 2019. Britanska pogajalska stran naj bi še danes objavila pet novih strateških dokumentov, med drugim na temo zakonodaje glede trgovanja z blagom in zaščite podatkov.  | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May išče načine, kako pomiriti podjetja, prebivalce in vlagatelje, ki jih vse bolj skrbi, kakšni bodo pogoji za delo, potovanja, poslovanje s celinsko Evropo po marcu 2019. Britanska pogajalska stran naj bi še danes objavila pet novih strateških dokumentov, med drugim na temo zakonodaje glede trgovanja z blagom in zaščite podatkov. Foto: Reuters S tem je pokopal britanske upe, saj so Otočani mislili, da bodo jeseni začeli s pogovori o trgovinskem sporazumu, ki bo določil, kako bodo podjetja dostopala do trga EU. O zamiku se na Downing street, kjer domuje britanska vlada, in otoških medijih govori že nekaj časa.

V britanski javnosti je Cerarjeva izjava hitro zaokrožila, saj ima trgovinski sporazum velik pomen za otoško gospodarstvo. Z zamikom drugega dela pogajanj bo pogajalskima stranema za ta del pogovorov ostalo le okrog 10 mesecev.

Če dogovora ne bo, pa podjetjem grozi, da bodo z evropsko celino po marcu 2019 poslovali brez trgovinskega sporazuma, kar zanje pomeni precej slabše pogoje od današnjih. To bi bil velik udarec za otoško gospodarstvo, ki je lani v državah EU ustvarilo 44 odstotkov celotnega izvoza (240 od 550 milijard funtov, oziroma po današnjem menjalnem tečaju 260 od 600 milijard evrov).

Je izjava usklajena z Brusljem? 

Glede na odmevnost izjave smo na kabinet predsednika vlade naslovili vprašanja, ali je bila izjava usklajena z drugimi voditelji oziroma predstavniki evropske strani v pogajanjih. Kot navedeno zgoraj, bo Evropski svet o začetku drugega dela pogajanj uradno odločal oktobra. Slovenija namreč pogajanjih nastopa le kot ena od 27 članic Evropske unije. Te se z Veliko Britanijo pogovarjajo v okviru Evropskega sveta, ki ga vodi Donald Tusk, medtem ko je glavni pogajalec EU za brexit Francoz Michel Barnier.

Izjava je Cerarjeva osebna ocena stanja v pogajanjih, pravijo v kabinetu predsednika vlade in dodajajo: "Še vedno si želimo, da bi na oktobrskem zasedanju Evropskega sveta bil pripoznan zadosten napredek v prvi fazi pogajanj, torej glede statusa državljanov, finančne poravnave in meje z Republiko Irsko. Vendar se moramo v ta namen osredotočiti na omenjene tri ključne in že tako izredno zahtevne dosjeje. Evropska unija je glede tega zelo dobro pripravljena."

Na vprašanje, ali je premierja v zvezi z izjavo kontaktiral kdo od predstavnikov evropskih institucij ali voditeljev člaic, odgovarjajo nikalno. 

Op. a.: Odgovor kabineta predsednika vlade smo prejeli in dodali 22.8.2017 ob 11. uri.
Ne spreglejte