Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
18.16

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Miro Cerar brexit

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 18.16

5 let, 1 mesec

Cerar je za preložitev brexita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Zunanji minister Miro Cerar je danes v Bruslju podprl preložitev brexita najdlje do 23. maja, torej do evropskih volitev, ob predpostavki, da ob tem britanski parlament potrdi izstopni sporazum. To bi lahko bila prava pot ob predpostavki enotnosti sedemindvajseterice in zelo visoki stopnji jasnosti, kaj obe strani želita, je dejal.

Cerar odločitev Britancev za izstop obžaluje, a opozarja, da zdaj, ko je odločitev takšna, kot je, ni mogoče sprejemati odločitve, "da bi malo ostali noter, malo pa šli ven".

"Če bi podaljšani rok pripeljal do večje jasnosti, ne bi pa ogrozil enotnosti EU in delovanja evropskih institucij, potem ima to smisel in bom to zagovarjal," je dejal Cerar.

Ne morejo še enkrat glasovati o istem vprašanju

Velika Britanija | Foto: STA , Foto: STA , Da bi britanski parlament v tretje potrdil ločitveni sporazum, ki ga je dvakrat že zavrnil, se sicer trenutno ne zdi verjetno. Prav tako se trenutno ne zdi verjetno, da bi parlament o sporazumu tretjič glasoval v torek, kot se je predvidevalo.

Iz Londona je namreč pravkar prišla novica o opozorilu predsednika parlamenta Johna Bercowa, da britanska vlada ne more znova predložiti v glasovanje že zavrnjenega sporazuma, ne da bi ga spremenila.

Brexit
Novice Brexit: vlada pripravlja zakon, ki bo zagotovil pravice slovenskih državljanov

Bo Mayeva v četrtek predstavila nov predlog?

V Bruslju so sicer viri pri EU danes dejali, da lahko sedemindvajseterica britansko prošnjo za preložitev brexita obravnava tudi "uro pred polnočjo", torej tik pred načrtovanim brexitom 29. marca.

Do zdaj je sicer prevladovalo pričakovanje, da bo britanska premierka Theresa May dobro utemeljeno prošnjo prinesla na zasedanje voditeljev članic EU v četrtek.

Theresa May | Foto: Reuters Foto: Reuters

V EU so v minulih tednih vztrajno izpostavljali, da mora biti britanska prošnja dobro utemeljena in smiselno časovno omejena, skratka da London potrebuje jasen načrt. Glede vprašanja, za koliko časa naj se preloži brexit, v EU ni enotnega mnenja.

Za preložitev do 23. maja naj bi se poleg Slovenije zavzemala tudi Evropska komisija. Marsikoga skrbi, da z dodatnim časom ne bi rešili ničesar, saj nič ne kaže, da bi to v Westminstru zagotovilo večino za ločitveni sporazum, za kar si prizadeva EU. Poleg tega je preložitev problematična zaradi majskih evropskih volitev.

Samo Rugelj
Mnenja Malce drugačen brexit – poročilo iz Londona

Če ne izstopijo pred volitvami, bi jih morali organizirati

Brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters Če Velika Britanija do evropskih volitev ne izstopi iz EU, mora v skladu z evropskim pravnim redom kot članica unije na njih sodelovati, kar ob nameri izstopa iz unije nima veliko smisla.

V EU še zlasti nočejo, da bi Britanci z eno nogo zunaj sodelovali v pogajanjih o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027 in pri odločanju o menjavah na najvišjih položajih v institucijah EU, ki bo sledilo volitvam.

Takšne konkretne dileme so v ozadju sporočila EU, da je pri obravnavi morebitne britanske prošnje za podaljšanje prioriteta zagotoviti nemoteno delovanje institucij unije.

Če EU junija ne bo začela pogajanj s Severno Makedonijo, bo to slabo za Evropo

Cerar je v Bruslju govoril tudi o Severni Makedoniji in pogajanju z EU. Če EU junija ne bo začela pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo, bo to zelo slabo za Evropo, je opozoril zunanji minister Miro Cerar. To bi bilo po njegovih besedah tudi veliko razočaranje za Makedonce, ki upravičeno pričakujejo, da se jim ne bo še enkrat zgodila krivica in da bodo povabljeni v družino EU.

Cerar dobil zagotovilo

Zagotoviti normalno delovanje evropskih institucij pomeni, da se ve, kdo sodeluje v tej institucijah; v primeru brexita predstavniki Združenega kraljestva ne morejo biti evropski poslanci in na komisarskem položaju, to je pač logika celotnega izstopa, je menil Cerar.

Zunanji minister je ob tem danes v Bruslju znova poudaril, da je zelo pomembno zagotoviti, da bodo evropski, tudi slovenski državljani v Združenem kraljestvu tudi po izstopu, kakršen koli že bo, imeli enake pravice, kot jih zdaj. Poudaril je, da je danes dobil zagotovilo, da se bo to zgodilo.

Ne spreglejte