Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
20.18

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,48

10

Natisni članek

FIFA UEFA Aleksander Čeferin Donald Trump ZDA svetovno prvenstvo

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 20.18

7 let, 1 mesec

Čeferin žuga Trumpu: Če bo obveljala prepoved vstopa državljanom sedmih držav, v ZDA ne bo svetovnega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,48

10

Aleksander Čeferin | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) in podpredsednik Svetovne nogometne zveze (Fifa) Aleksander Čeferin je v pogovoru za ameriški časnik New York Times posvaril predsednika ZDA Donalda Trumpa, da bi morebitno omejevanje vstopa tujcev v državo vplivalo tudi na njene možnosti, da gosti svetovno nogometno prvenstvo leta 2026.

Združene države Amerike si želijo gostiti svetovno nogometno prvenstvo leta 2026, a morajo najprej vložiti kandidaturo in z njo prepričati Fifo. Ta pa je, kot kaže, pozorna tudi na politične poteze, s katerimi zadnje čase ameriško in svetovno javnost razburja predsednik ZDA Donald Trump. Trump je januarja izdal izvršni ukaz o začasni prepovedi vstopa v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav.

"Imeti morajo možnost, da se udeležijo svetovnega prvenstva" 

"To bo del ocenjevanja in prepričan sem, da ZDA to ne bo pomagalo dobiti organizacije svetovnega prvenstva. Če igralci zaradi političnih ali populističnih odločitev ne bodo smeli vstopiti v ZDA, potem ta država pač ne more gostiti prvenstva. To velja tako za ZDA kot katero koli drugo državo, ki bi rada gostila ta dogodek," je za New York Times povedal Aleksander Čeferin.

In ne gre samo za nogometaše, je še povedal Čeferin: "Velja tudi za navijače, novinarje in druge. Govorimo o svetovnem prvenstvu. Imeti morajo možnost, da se ga udeležijo ne glede na svojo nacionalnost. Ampak upam, da se to sploh ne bo zgodilo."

Kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2026 morajo morebitni gostitelji oddati do 18, decembra 2018, nato sledi 13-mesečno obdobje ocenjevanja. Fifa bo gostitelja prvenstva izbrala na kongresu maja 2020.    

S čim Trump ogroža SP 2026 v ZDA?

Trump je januarja izdal izvršni ukaz o začasni, 90-dnevni prepovedi vstopa v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav (Sirija, Iran, Irak, Sudan, Jemen, Somalija, Libija) in začasno prepovedal vstop vsem beguncem (za begunce iz Sirije pa je uvedel prepoved vstopa za nedoločen čas).  

Ukaz je povzročil množične proteste po ZDA, zmedo na letališčih in sodne spore. Prizivno sodišče v San Franciscu ga je nato blokiralo, Trump pa zdaj pripravlja nov podoben ukaz.

Ne spreglejte