Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
14. 1. 2015,
15.26

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nizozemska muslimani Rotterdam priseljenci Boris Johnson

Sreda, 14. 1. 2015, 15.26

4 leta, 7 mesecev

"Če tukaj ne najdete svojega mesta, izginite iz Nizozemske"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ahmed Aboutaleb, župan Rotterdama maroškega rodu, je po televiziji preostalim muslimanom na Nizozemskem sporočil: "Če ne spoštujete svobode življenja na Zahodu, spakirajte in od__ite."

Ahmed Aboutaleb je leta 2008 postal prvi priseljenec na Nizozemskem, ki je bil izvoljen za župana. Danes 53-letnik je na Nizozemsko prišel kot najstnik iz severnega Maroka, kjer je bil njegov oče imam. Dosledna in odločna stališča do integracije Le nekaj ur po prvem nedavnem terorističnem napadu je v pogovoru za nizozemsko televizijo muslimanom v državi sporočil, da lahko vsi muslimanski priseljenci, ki ne spoštujejo načina življenja v zahodni civilizaciji, "od***jo" ter da lahko muslimani, ki jim "ni všeč svoboda govora na Nizozemskem, spakirajo kovčke in odidejo".

Njegove izjave so toliko bolj odmevne, ker je Aboutaleb tudi sam musliman, a to na Nizozemskem ni nekaj presenetljivega, saj je nekdanji novinar, javni uslužbenec in državni sekretar za družbene zadeve in gospodarstvo, sicer pa član nizozemskih laburistov (de Partij van de Arbeid), že ves čas svoje politične kariere jasen in odločen glede priseljevanja in integracije priseljencev, med drugimi navaja tudi britanski Daily Mail. Trpeli bodo dobronamerni Ena od njegovih izjav je tudi, da je neumno in nerazumljivo, da se nekdo lahko obrne proti svobodi, a če komu svoboda vendarle ni všeč, naj spakira kovčke in odide. Kmalu po prevzemu županske funkcije je priseljencem sporočil, naj "nehajo gledati nase kot na žrtve in odidejo, če se ne želijo integrirati". Aboutaleb, župan drugega največjega nizozemskega mesta z več kot 600 tisoč prebivalcev, obenem obtožuje tiste muslimane, ki "ne najdejo svojega mesta" na Nizozemskem, da bodo prav zaradi njih "zdaj vsi strmeli tudi v vse dobronamerne muslimane". Močna podpora tudi od londonskega župana Župan Londona Boris Johnson je med mnogimi, ki podpirajo Aboutaleba. "To je glas razsvetljenja, glas Voltaira. Če želimo zmagati v boju za misli teh mladih ljudi, je točno to glas, ki ga moramo slišati – predvsem mora biti to muslimanski glas," je župan britanske prestolnice povedal za časnik Daily Telegraph.

Ne spreglejte