Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 11. 2015,
15.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

terorizem Bruselj Pariz noad

Nedelja, 22. 11. 2015, 15.18

7 let, 12 mesecev

Bruselj: šole ostajajo zaprte, podzemna ne deluje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Bruslju ostaja v veljavi najvišja stopnja ogroženosti pred terorističnimi napadi. Šole bodo v belgijski prestolnici v ponedeljek ostale zaprte, prav tako ne bo delovala podzemna železnica.

Belgijske oblasti so najvišjo, četrto, stopnjo ogroženosti zaradi teroristične grožnje v Bruslju razglasile v soboto. Ukrep so utemeljile z resno in neposredno grožnjo z napadom posameznikov na različnih lokacijah v mestu.

Iskanje terorističnih osumljencev se nadaljuje Belgijska policija sicer v povezavi z napadi v Parizu išče več terorističnih osumljencev, ki naj bi se zadrževali na območju Bruslja. Med njimi je tudi Salah Abdeslam, eden od domnevnih pariških atentatorjev. V Bruslju se zadržujeta dva teroristična osumljenca, povezana z napadi v Parizu, je danes dejal Bernard Clerfayt, župan bruseljskega okrožja Schaerbeek. "Nevarnost je resna. Izvedeli smo, da sta dva terorista na območju Bruslja in bi lahko izvedla nevarna dejanja," je dejal.

Salah Abdeslam ni edina grožnja Belgiji Belgijski notranji minister Jan Jambon pa je omenil več terorističnih osumljencev. Kot je dejal, je aktualna grožnja večja od tiste, ki jo predstavlja Abdeslam. "Teroristična grožnja v Belgiji ne bo končana, ko bo Salah Abdeslam enkrat onesposobljen." Pri tem sicer ni jasno, ali je Jambon namignil na osumljence, vpletene v napade v Parizu, ali na druge, ki bi lahko načrtovali napade v Belgiji.

Bodo teroristi naslednjič napadli s kemičnim orožjem? Napad s kemičnim ali z biološkim orožjem je eno od mogočih tveganj, s katerim se sooča Francija, je dejal francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian. Oblasti so sprejele vse varnostne ukrepe, da bi se temu izognile. Po besedah ministra francoske oblasti po krvavih napadih v Parizu pred tednom dni ničesar ne izključujejo, vendarle pa bi bila uporaba kemičnega orožja po njegovem mnenju zelo zapletena. Da obstaja tveganje zaradi napada s kemičnim ali z biološkim orožjem, je v četrtek sicer omenil že francoski premier Manuel Valls.

Vojaške lekarne bodo razdelile protistrup Francoska vlada je v soboto izdala dovoljenje vojaškim lekarnam, da pred začetkom konference ZN o podnebnih spremembah, ki se bo 30. novembra začela v Parizu, za primer napada s kemičnim orožjem službam civilne zaščite v Franciji razdelijo protistrup. V zvezi z zračnimi napadi na cilje Islamske države (IS) v Siriji pa je obrambni minister dejal, da bodo francoska bojna letala od ponedeljka te izvajala tudi z letalonosilke Charles de Gaulle, ki pluje v vzhodnem Sredozemlju.

Ne spreglejte