Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2020,
21.49

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Evropska unija brexit Velika Britanija

Torek, 29. 9. 2020, 21.49

3 leta, 7 mesecev

Britanski poslanci potrdili sporni zakon o notranjem trgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
parlament Velika Britanija London Anglija | Zakonodajni predlog bo zdaj obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta, kjer je pričakovati več težav pri sprejemanju.  | Foto Reuters

Zakonodajni predlog bo zdaj obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta, kjer je pričakovati več težav pri sprejemanju.

Foto: Reuters

Britanski poslanci so danes na zadnjem glasovanju potrdili predlog zakona o notranjem trgu, ki bi britanskim oblastem omogočil kršenje sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Predlog bo zdaj obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta.

Predlog med drugim predvideva, da ne bi uvedli novih kontrol nad blagom na poti iz Severne Irske v druge dele države. Poleg tega bi britanskim ministrom omogočil prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora.

Zakonodajni predlog bo zdaj obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta, kjer je pričakovati več težav pri sprejemanju. Lordska zbornica lahko zakon dopolni, poroča STA.

Boris Johnson
Novice V Londonu kompromis glede spornega zakona o notranjem trgu

Predlog je močno razburil Bruselj

Če bi bil zakon, ki ureja trgovanje v Združenem kraljestvu po brexitu, sprejet v trenutni obliki, bi kršil ključne dele protokola o Severni Irski. Gre za del izstopnega sporazuma, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku.

Predlog je močno razburil Bruselj, ki je zahteval umik spornih določil do konca septembra, torej do srede. London je zavrnil ta ultimat, tako da sporna določila ostajajo v predlogu. EU zato preučuje vse pravne možnosti odziva.

Danes se je sicer v Bruslju začel deveti krog pogajanj o prihodnjih odnosih med stranema po brexitu, v katerih doslej ni bilo večjega napredka, še piše STA.

Trendi Na Malti zahtevali, da mali britanski princ vrne darilo
Lukašenko Belorusija
Novice Velika Britanija in Kanada uvedli sankcije proti Lukašenku
Ne spreglejte