Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
12.42

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Huawei britanska obveščevalna služba center za kibernetsko varnost Varnost kibernetska varnost Peking

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 12.42

5 let, 2 meseca

Britanski obveščevalci tveganje zaradi Huaweia ocenjujejo kot obvladljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Huawei | Zaradi varnostnih pomislekov so opremo Huaweia iz svojih prihodnjih omrežij 5G že izločile ZDA in Avstralija. | Foto Reuters

Zaradi varnostnih pomislekov so opremo Huaweia iz svojih prihodnjih omrežij 5G že izločile ZDA in Avstralija.

Foto: Reuters

Tveganje, ki ga za nacionalno varnost predstavlja telekomunikacijska oprema kitajskega tehnološkega velikana Huawei, je obvladljivo, po navedbah virov ocenjuje britanska obveščevalna služba. Kampanjo proti uporabi Huaweieve opreme vodijo ZDA.

Britanski nacionalni center za kibernetsko varnost vidi načine za omejitev tveganj, povezanih z uporabo tehnologije Huaweia v prihodnjih omrežjih 5G, sta dva neimenovana vira povedala za časnik Financial Times (FT). Da naj Huaweievo opremo izločijo iz svojih načrtov, druge države prepričujejo predvsem ZDA.

Huawei je vodilni proizvajalec opreme mobilnih omrežij prihodnje generacije. Washington trdi, da lahko prek te opreme Peking dostopa do občutljivih podatkov in nadzira kritično infrastrukturo.

Če bi britanska obveščevalna služba presodila, da se je mogoče zavarovati pred morebitnimi tveganji, bi to lahko pomenilo resen udarec za ameriška prizadevanja. Britanskemu zgledu bi namreč lahko sledile tudi druge države, je za FT dejal eden od virov.

Opremo Huaweia iz prihodnjih omrežij 5G izločile ZDA in Avstralija

V centru za kibernetsko varnost poročanja časnika niso komentirali, poudarili pa so, da so zavezani varnosti britanskih omrežij ter da imajo "unikaten pregled in razumevanje" teh varnostnih vprašanj. Britanska obveščevalna služba sodeluje v "paktu petih oči", v katerem obveščevalne podatke s partnerji delijo tudi ZDA.

Zaradi varnostnih pomislekov so opremo Huaweia iz svojih prihodnjih omrežij 5G že izločile ZDA in Avstralija. Nova Zelandija je največjemu telekomunikacijskemu operaterju preprečila uporabo Huaweieve tehnologije pri gradnji svojega naprednega omrežja, Češka pa ga je domnevno izločila iz 20 milijonov evrov vrednega javnega naročila za vzpostavitev davčnega portala.

Decembra se je tudi britanski največji operater BT odrekel Huaweievi tehnologiji v svojem mobilnem omrežju 4G, potem ko so tuje obveščevalne agencije podjetje izpostavile kot varnostno grožnjo. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je prejšnji teden poudaril, da bi bilo za ZDA težko sodelovati z državami, ki umeščajo Huaweievo opremo blizu pomembnih ameriških sistemov.

Huawei in Peking ameriške obtožbe označujeta za neutemeljene.

Ne spreglejte