Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
10.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 10.40

8 let

Brez nog in rok preplaval Beringov preliv

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V prizadevanjih, da s plavanjem poveže pet celin, je Philippe Croizon, ki je po nesreči leta 1994 ostal brez rok in nog, premagal ledeno mrzle vode Beringovega preliva med Ameriko in Azijo.

Philippe Croizon je simbolično povezal Ameriko in Azijo s plavanjem v mrzlih vodah, ki ločujejo Aljasko na ameriški celini in Rusijo na azijski. V ruske vode sicer ni smel zaplavati, ker mu ruske krajevne oblasti niso izdale vstopnega dovoljenja, zato je Croizon plaval okoli štiri kilometre od Malega Diomedovega otoka na aljaški strani do ruske morske meje pri le še nekaj kilometrov oddaljenem Velikem Diomedovem ali Ratmanovem otoku, kot mu rečejo v Rusiji, ki ji pripada.

Za to pot, ki jo je preplaval s posebnimi protezami, je porabil približno sedem ur in pol. K zahtevnosti poti je prispevala tudi izjemno mrzla voda, ki ima komaj štiri stopinje Celzija. Pred Croizonom je enak podvig uspel samo še takrat 30-letni ameriški plavalki Lynne Cox leta 1987.

Pred Croizonom samo še ena plavalka Pred osemnajstimi leti je takrat 26-letni Croizon nameščal televizijsko anteno na strehi hiše, ko se mu je pripetila huda nesreča. Napetostni sunek 20 tisoč voltov, ki ga je stresel, bi ga sicer ubil v trenutku, a ga je drug električni sunek vrnil v življenje. Toda moč elektrike je naredila svoje: nesrečnega Francoza je dobesedno pritrdilo na kovinsko lestev, na kateri je stal, opekline pa so bile tako hude, da ni bilo druge možnosti, kot da mu amputirajo tisto, kar je še ostalo od njegovih okončin.

Med zdravljenjem v bolnišnici se je navdušil nad plavanjem, s katerim še danes dosega rezultate, ki bi mu jih lahko zavidali tudi ljudje brez telesnih okvar. Croizon je kot prvi plavalec brez rok in nog predlani preplaval 34 kilometrov čez Rokavski preliv, kar je dosežek, s katerim se lahko pohvali le okoli 900 ljudi na vsem svetu.

Povezal je pet celin Pogumni Francoz kljub svoji nezgodi, zaradi katere je ostal brez obeh rok in obeh nog, tako nadaljuje prizadevanja, da bi preplaval poti med petimi celinami. Azijo in Afriko je povezal tako, da je preplaval zaliv Aqaba med Jordanijo in Egiptom, v petih urah pa je premagal tudi petnajst kilometrov, ki pri Gibraltarski ožini ločijo špansko mesto Tarifa od Maroka v Afriki. Med svoje zmage je na začetku poletja dodal tudi dvajset preplavanih kilometrov od Papue Nove Gvineje do Indonezije in s tem povezal Avstralijo in Oceanijo z Azijo.

Ne spreglejte