Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
7.56

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

brexit Evropska unija Velika Britanija Theresa May

Sreda, 6. 3. 2019, 7.56

5 let, 1 mesec

Brexit: Pogovor med EU in Britanci brez napredka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
brexit | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Pogovori med Evropsko unijo in Veliko Britanijo glede brexita v torek v Bruslju po štirih urah niso prinesli nobenega napredka, predvidoma pa naj bi se danes nadaljevali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Formula 1
Sportal Brexit upočasnjuje tudi formulo 1. Bo zavladal kaos?

Po sestanku, ki so se ga udeležili glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier, britanski minister za brexit Stephen Barclay in državni pravobranilec Geoffrey Cox, pogovorov ni komentirala nobena od strani.

Michel Barnier | Foto: STA , Foto: STA , Nov krog pogovorov ni potekal dobro

V Bruslju pa nov krog pogovorov malo več kot tri tedne pred brexitom, predvidenim za 29. marec, ni potekal dobro oziroma ni prinesel nobenega napredka.

Pogajalci so skušali na sestanku najti kompromis glede irskega varovala, ki bi omogočil, da bi britanski parlament potrdil ločitveni dogovor. Barnier je v nedavnem intervjuju dejal, da je EU Združenemu kraljestvu pripravljena dati dodatna zagotovila glede varovala.

Njegova izjava je na obeh straneh vzbudila upanje, da bosta Bruselj in London našla rešitev glede varovala, ki je za britanske poslance glavni razlog, da še niso potrdili ločitvenega sporazuma z EU. Unija je do zdaj vztrajala, da se ne bo pogajala o nobenem delu ločitvenega sporazuma.

Theresa May in Jean-Claude Juncker | Foto: Reuters Foto: Reuters Mayeva želi zagotovila

Britanska premierka Theresa May želi dobiti nova zagotovila za brexit v upanju, da bo sporazum, ki ga je sklenila z EU, parlament podprl do 12. marca.

"Odločeni smo, da dosežemo dogovor in pripeljemo brexit do uspešnega konca," je pred torkovim srečanjem dejal Barclay. Tiskovna predstavnica Mayeve pa je povedala, da so pogovori na "kritični točki": "Hitro delamo, da bi dosegli potrebne spremembe, še vedno je veliko dela."

Irsko varovalo v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Poslanska zbornica, ki je ločitveni sporazum 15. januarja zavrnila, bo o njem znova glasovala do 12. marca. Če bo ločitveni dogovor zavrnila, bodo poslanci v skladu s predlogom premierke 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora.

Če bodo zavrnili obe možnosti, bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. To morajo sicer soglasno potrditi tudi članice Unije.

brexit
Novice Brexit: izglasovali možnost preložitve, laburisti podpirajo drug referendum
Ne spreglejte