Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2018,
16.24

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

Milorad Dodik Parada Republika Srbska

Torek, 9. 1. 2018, 16.24

1 leto, 8 mesecev

Bosanski Srbi praznovali prepovedan praznik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

V srbski entiteti BiH Republiki srbski so kljub nasprotovanju Sarajeva in odločitvi ustavnega sodišča praznovali sporni praznik republike. Bošnjaški voditelji so pozvali k preiskavi kršitve ustave.

Srbsko vlado je na slovesnosti predstavljal notranji minister Nebojša Stefanović, udeležil pa se je je tudi nekdanji srbski predsednik Tomislav Nikolić, ki je prejel odlikovanje entitete.

Poleg njega je danes odlikovanje Republike srbske prejel tudi vodja poslanske skupine avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Johann Gudenus. Iz FPÖ so ob tem sporočili, da ima stranka že vrsto let dobre zasebne in politične stike z Dodikom. Gudenus v Banjaluko ni odpotoval kot predstavnik avstrijske vlade, kljub temu pa je stranka v sporočilu za javnost opozorila, da je obisk v znamenju začrtanega programa avstrijske vlade o politiki do Zahodnega Balkana.

"Danes, tako kot v davni preteklosti, imajo Srbi dve državi: Srbijo in Republiko srbsko," je dejal Milorad Dodik, predsednik Republike srbske in dodal, da imajo številne prijatelje, na katere so ponosni. "Verjamem, da ima Republika srbska velikega prijatelja v avstrijskem podkanclerju (Heinz-Christian Strache, op. a.), naši prijateljici sta tudi Rusija in Kitajska," je dodal.

Dodik je ob tem dejal, da je cilj čim večja samostojnost Republike srbske, ki je tudi legitimni cilj.

Dodik je napovedal, da bo nekoč, ko ne bo več v politiki, ustanovil nevladno organizacijo, ki se bo ukvarjala s samostojnostjo Republike srbske. | Foto: Reuters Dodik je napovedal, da bo nekoč, ko ne bo več v politiki, ustanovil nevladno organizacijo, ki se bo ukvarjala s samostojnostjo Republike srbske. Foto: Reuters

Slovesnosti v Banjaluki se je med drugim udeležil tudi Anatolij Bibilov, predsednik Južne Osetije, ki se je odcepila od Gruzije. Na proslavi pa so sodelovali člani Nočnih volkov, največjega ruskega motokluba, ki so trdni podporniki ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ramiz Salkić, podpredsednik Republike srbske in voditelj muslimanske skupnosti v Republiki srbski, je ob tem državno tožilstvo BiH pozval, naj "preiščejo to kršitev bosanske ustave. Kdo je to organiziral? Kdo je organiziral in financiral prepovedani referendum".

Bosanski Srbi so na referendumu odločali o tem, ali naj bo 9. januar praznik v spomin na leto 1992, ko so na ta dan razglasili svojo, izključno srbsko državo v BiH.

Ne spreglejte