Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
14. 10. 2015,
12.18

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pivo pivovarna Pivovarna Laško Heineken

Sreda, 14. 10. 2015, 12.18

11 mesecev

Bomo na koncu pili samo eno - globalno pivo?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pivovarstvo se vse bolj globalizira: največji pivovar na svetu AB InBev je kupil drugega največjega SABMiller, nemški pivovarski trg obvladuje nekaj velikih koncernov ...

Lokalne pivske blagovne znamke in globalni pivovarji. Tako bi lahko označili svetovni trend združevanja pivovarske industrije. Kot vemo, sta tudi slovenski pivski blagovni znamki Laško in Union od marca letos pod okriljem nizozemskega Heinekena, tretjega oziroma po novem drugega največjega pivovarja na svetu. Prav danes je Heineken nakazal 119,5 milijona evrov kupnine za 53,43-odstotni lastniški delež v Pivovarni Laško.

Pivovarski velekoncern Heinekenov nakup Pivovarne Laško je primer, ko veliko večji pivovar kupi lokalnega in veliko manjšega, toda do pivovarskih sinergij prihaja tudi na samem svetovnem vrhu. To dokazuje torkov nakup britanskega SABMiller, ki ga je za 100 milijard evrov kupil belgijsko-brazilski AB InBev.

Glede na to, da belgijsko-brazilski pivovarski velikan obvladuje 21 odstotkov svetovnega trga (lani je prodal 412 milijonov hektolitrov piva), britanski pa 9,6 odstotka (188 milijonov hektolitrov piva), bo po novem vsako tretje pivo na svetu, ki steče po grlu žejnih pivcev, prihajalo iz pivovarn, ki bodo delovale v okrilju enega, orjaškega globalnega pivovarskega koncerna.

Najprej je bil belgijski Interbrew, nato belgijsko-brazilski InBev, potem … Prevzem SABMillerja ni samo največji pivovarski prevzem, ampak tudi eden od največjih prevzemov v gospodarski zgodovini. AB InBev je nastal leta 2008 z združitvijo belgijsko-brazilske skupine InBev z ameriškim pivovarskim koncernom Anheuser Busch.

Še pred tem, leta 2004, sta se v AB InBev združila belgijski Interbrew in brazilski pivovar Companhia de Bebidas das Americas (Ambev). Belgijski Interbrew pa poznamo tudi Slovenci, saj je s Pivovarno Laško bil boj za prevzem Pivovarne Union. Na koncu so v pivovarski vojni leta 2005 zmagali laški pivovarji, ki pa so slabo desetletje pozneje zaradi prezadolženosti postali "plen" Heinekena.

Kako se bo Heineken branil pred novim orjaškim pivovarjem? Zdaj drugi največji pivovar na svetu, nizozemski velikan Heineken, bo v primerjavi z novim orjakom skorajda videti kot palček (lani je zvaril 181 milijonov hektolitrov piva). Boj med novim belgijsko-brazilskim-britanskim mega pivovarskim koncernom in Heinekenom bo tako zelo srdit.

Nizozemci se že pripravljajo na ta spopad z nakupi, s katerimi želijo okrepiti svoj tržni delež v karibskem območju in jugovzhodni Aziji, piše avstrijski tednik Format.

Nemške pivske blagovne znamke v lasti nekaj pivovarn Tudi pivovarski trg v Nemčiji, ki je tradicionalna pivovarska dežela, obvladuje nekaj velikih koncernov. Kot piše nemški tednik Der Spiegel, v Nemčiji skorajda ni velikih zasebnih pivovarn, ampak trg večinoma obvladujejo pivovarski koncerni, kot s AB InBev, Heineken ter nemški skupini Bitburger in Radeberger (ta, ki je del prehranskega koncerna Dr. Oetker, ima pod svojim okriljem več kot 30 nemških pivskih blagovnih znamk).

Če se bo proces nakupov združevanja in prevzemov v pivovarskem svetu nadaljeval, se lahko na koncu zgodi, da bomo skoraj vsi na svetu pili piva različnih blagovnih znamk, ki pa bodo prihajala izpod okrilja enega ali dveh velikanskih pivovarjev.

Ne spreglejte