Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
12.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2013, 12.32

8 let

Bombo pred ambasado ZDA v Turčiji sprožil Turek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred ameriško ambasado v turški prestolnici Ankara je po poročanju turških medijev odjeknila eksplozija. Najmanj dve osebi sta umrli, več je ranjenih.

Ameriško zunanje ministrstvo se je že odzvalo na eksplozijo bombe v Ankari in dejalo, da tesno sodeluje s turškimi oblastmi pri preiskavi eksplozije, do katere je prišlo pred poslopjem veleposlaništva ZDA. "Tesno sodelujemo s turško policijo, opravili smo že oceno škode in žrtev, začeli bomo s preiskavo," je povedala tiskovna predstavnica Victoria Nuland, ki je eksplozijo označila za teroristični napad.

V eksploziji poleg napadalca umrl še turški varnostnik Potrdila je, da je za eksplozijo odgovoren samomorilski napadalec, ki je poleg sebe ubil še enega izmed turških varnostnikov. Eksplozija pa je povzročila tudi materialno škodo na vhodu veleposlaništva in okoliških zgradbah.

Turški minister za notranje zadeve pa je že potrdil, da predvidevajo, da je bil napadalec turškega rodu, ki je bil član prepovedane levičarske skupine, poroča Reuters. Povedal pa je, da so bili v eksploziji poškodovani še trije ljudje, med njimi ženska huje in dva varnostnika, ki sta utrpela le lažje poškodbe.

Eksplozija poškodovala tudi okoliške zgradbe Eksplozija je odjeknila nekaj minut čez 12. uro po slovenskem času. Na prizorišče je prispelo polno policistov, gasilcev in reševalnih vozil, tja je prispel tudi prvi mož turške policije Mehmet Kiliclar. Nad poslopjem ambasade, ki stoji v delu mesta, polnem diplomatskih predstavništev, pa se je vil oblak dima. Eksplozija naj bi poškodovala tudi okoliške zgradbe, v notranjosti ameriške ambasade pa škode ni povzročila.

Ameriški konzulat v Instanbulu pa je že izdal svarilo vsem ameriškim državljanom, naj se izogibajo obiska Turčije, dokler nevarnost ne mine. "Zunanje ministrstvo svetuje ameriškim državljanom, ki potujejo ali prebivajo v Turčiji, naj bodo pozorni na morebitno nasilje in se izognejo vsem takšnim območjem. Svetujemo tudi, naj se izogibajo množicam in protestom," je po poročanju Reutersa zapisal ameriški konzulat v izjavi za medije.

Do najhujšega tovrstnega napada v Turčiji je sicer prišlo leta 2003, ko je teroristična mreža Al Kaida izvedla serijo napadov na britanski konzulat in britansko banko HSBC v Carigradu, v katerih je življenje izgubilo skupno 62 ljudi.

Ne spreglejte