Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2019,
20.35

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Kolumbija napad terorizem smrtne žrtve

Četrtek, 17. 1. 2019, 20.35

5 let, 3 mesece

Bogota: V eksploziji avtomobila bombe najmanj deset mrtvih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

V napadu z avtomobilom bombo pred policijsko akademijo v kolumbijski prestolnici Bogota je bilo danes ubitih najmanj deset ljudi, več kot 50 je ranjenih. Na fotografijah s prizorišča eksplozije je videti izgorelo vozilo na območju akademije.

"Zdi se, da je v akademiji Santander eksplodiral avtomobil bomba," je dejal župan Bogote Enrique Pena Losa. Dodal je, da je bilo ranjenih najmanj deset ljudi. To je pozneje potrdilo tudi kolumbijsko obrambno ministrstvo.

V napadu je bilo ubitih najmanj deset ljudi, več kot 50 je ranjenih

Kolumbijski časnik Tiempo ob navajanju lokalnih oblasti poroča, da je bilo v napadu ubitih najmanj deset ljudi in več kot 50 ranjenih, od tega so trije v kritičnem stanju. Med mrtvimi naj bi bili tudi voznik avtomobila, člani akademije in pripadniki varnostnih sil, ki so poskušali ustaviti voznika.

Fotogalerija
1 / 4

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je obsodil napad in ga označil za terorizem. "Vsi Kolumbijci zavračamo terorizem in se mu bomo združeno zoperstavili. Kolumbija je razžaloščena, a se ne bo uklonila nasilju," je prek Twitterja sporočil Duque. Pojasnil je, da je že ukazal preiskavo napada in da se bodo odgovorni za napad zagovarjali pred sodiščem.

Po eksploziji izbruhnil še požar

Po do zdaj znanih informacijah je policijski pes zavohal eksplozivno sredstvo, ko je bilo vozilo pri vhodu v akademijo. Trije vojaki so ga poskušali ustaviti, a je voznik vdrl na območje akademije, kjer je okoli 9.30 po lokalnem času odjeknila eksplozija. Nato je izbruhnil tudi požar.

Na območje so pohiteli reševalci, gasilci in policisti, ti so med drugim zaprli širše območje okoli akademije na jugu mesta. Kot voznika so identificirali Joseja Aldemarja Rojasa Rodrigueza, je sporočil generalni tožilec Nestor Humberto Martinez.

V vozilu je bilo 80 kilogramov eksplozivnega pentolita

Dodal je, da ocenjujejo, da je bilo v vozilu 80 kilogramov eksplozivnega pentolita. Zagotovil je, da bodo v prihodnjih urah lahko podali več informacij o napadu in odgovornih. Ob napadu se je ravno sklenila slovesnost ob napredovanju policistov, tako da je bilo na akademiji več sto ljudi. Policija trenutno še preiskuje, ali je eksplozija odjeknila ob trku ali so jo sprožili na daljavo, poroča Tiempo.

Kolumbija tako hudega napada ni doživela od leta 2006, poročajo lokalni mediji. Nekdanji predsednik Juan Manuel Santos je sicer leta 2016 podpisal mirovni sporazum z gverilsko skupino Farc. Duque je ob prisegi na predsedniški položaj avgusta lani napovedal popravke mirovnega sporazuma ter začasno prekinil mirovne dogovore z manjšo uporniško Narodno osvobodilno vojsko (ELN).

Ne spreglejte