Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
25. 10. 2020,
22.33

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72

28

Natisni članek

ZDA volitve Joe Biden Donald Trump

Nedelja, 25. 10. 2020, 22.33

3 leta, 5 mesecev

Bodo nevidni vojaki rešili Melanio in Donalda Trumpa?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72

28

Donald in Melania Trump | Samo še dober teden Donalda Trumpa in Melanio loči od 3. novembra, ko bodo ameriški volivci povedali, ali bosta še nadaljnja štiri leta ostala v Beli hiši ali pa jo bosta morala januarja prihodnje leto izprazniti in jo prepustiti zakoncema Biden. | Foto Reuters

Samo še dober teden Donalda Trumpa in Melanio loči od 3. novembra, ko bodo ameriški volivci povedali, ali bosta še nadaljnja štiri leta ostala v Beli hiši ali pa jo bosta morala januarja prihodnje leto izprazniti in jo prepustiti zakoncema Biden.

Foto: Reuters

Nevidni, plahi ali skriti volivci. To so izrazi za volivce, ki jih javnomnenjske ankete ne zaznajo, oziroma za volivce, ki anketarjem nočejo povedati, za koga bodo volili. Leta 2016 naj bi ti nevidni volivci Donalda Trumpa pripeljali v Belo hišo. Bo podobno tudi letos?

"V ZDA je postalo družbeno zaželeno, še zlasti, če ste univerzitetno izobražena oseba, da javno poveste, da ste proti Donaldu Trumpu." Tako je pred ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2016 za britansko televizijo Channel 4 dejala vodja Trumpove volilne kampanje Kellyanne Conway.

Skriti volivci leta 2016

Prepričana je bila, da ima Trump kljub zaostanku za Hillary Clinton v javnomnenjskih anketah v resnici prednost pred njo, in to zaradi tako imenovanih skritih volivcev (ang. undercover voters). To so volivci, ki anketarjem ne želijo ali ne upajo povedati, za koga bodo volili.

Candace Owens
Novice Trumpova lepotica, ki načrtuje veliki pobeg

Podobno je novinarjem ameriške revije The Antlantic na republikanski konvenciji poleti 2016 v Clevelandu povedal newyorški delegat Bob Hayssen: "Na milijone ljudi je, ki jih je strah priznati, da bodo volili za Donalda Trumpa." In zakaj nočejo priznati? "Ker bi potem njihovi liberalni prijatelji udrihali po njih!"

Ženske naj bi bilo sram priznati, da so za Trumpa

Številni Trumpovi privrženci so bili pred volitvami leta 2016 tudi prepričani, da veliko žensk, še zlasti po objavi na skrivaj posnetega Trumpovega s sočnim besednjakom podkrepljenega širokoustenja o spolnih avanturah, v anketah noče iskreno povedati, da bodo volile republikanskega predsedniškega kandidata.

Trumpova nekdanja svetovalka Kellyanne Conway je pred volitvami leta 2016, ko so ankete dajale malce več prednosti Clintonovi, poudarjala, da ankete ne zajamejo vseh Trumpovih podpornikov. To so tako imenovani skriti volivci oziroma volivci pod krinko. | Foto: Reuters Trumpova nekdanja svetovalka Kellyanne Conway je pred volitvami leta 2016, ko so ankete dajale malce več prednosti Clintonovi, poudarjala, da ankete ne zajamejo vseh Trumpovih podpornikov. To so tako imenovani skriti volivci oziroma volivci pod krinko. Foto: Reuters

Tako je bilo leta 2016. Takrat so javnomnenjske ankete na nacionalni ravni napovedovale več glasov za Clintonovo kot za Trumpa. To se je pozneje tudi zgodilo, čeprav je bila prednost Clintonove manjša, kot so namerile ankete. Kot vemo, je Trump na koncu prišel v Belo hišo, ker mu je uspelo kljub manjšemu številu glasov na nacionalni ravni dobiti več elektorjev po posameznih zveznih državah.

Biden v anketah za zdaj vodi

Pred letošnjimi volitvami se zgodba na nek način ponavlja. Po zadnjih anketah ima demokratski kandidat Joe Biden v povprečju slabih osem odstotkov prednosti pred Trumpom. Biden je v prednosti tudi na Floridi, v Arizoni, Georgii, Michiganu, Severni Karolini, Pensilvaniji in Wisconsinu, ki veljajo za ključne zvezne države na letošnjih volitvah.

Joe Biden
Novice Velika tragedija Joeja Bidna

Trumpovi privrženci spet opozarjajo na skrite oziroma plahe volivce, ki bodo na volilni dan Trumpu in naši rojakinji Melanii še za štiri leta podaljšali bivanje v Beli hiši. Časnik Boston Herald tako piše, da številni volivci zaradi splošnega sovražnega ozračja skrivajo svojo naklonjenost Trumpu.

Skriti volivci leta 2020

"Trumpov privrženec je pred leti lahko računal na to, da bodo nanj kričali, da je rasist ali ženskomrzni homofob. Nošenje kape z napisoma MAGA (Make America Great Again, op. p.) je bilo povabilo za posmehovanje ali za spravljanja na slab glas (samo vprašajte fanta s srednje šole Covington). Leta 2020, če nosiš kapo MAGA, si lahko telesno napaden. (…) Ni čudno, da številni svojo naklonjenost Trumpu rajši zadržijo zase."

Trump ima številne goreče privržence, ki množično hodijo na njegove shode. Toda poleg teh glasnih podpornikov bo za zmago potreboval tudi glasove molčeče večine. | Foto: Getty Images Trump ima številne goreče privržence, ki množično hodijo na njegove shode. Toda poleg teh glasnih podpornikov bo za zmago potreboval tudi glasove molčeče večine. Foto: Getty Images

Tudi Conwayeva je tako kot leta 2016 tudi letos prepričana, da bodo skriti Trumpovi podporniki lahko znova vtisnili svoj pečat volitvam. "Kot oseba, ki je leta 2016 skovala izraz skriti Trumpov volivec, menim, da jih je letos še več in da so še bolj zavzeti za stvar," je Conwayeva prejšnji mesec dejala v intervjuju za televizijo Showtime.

Trumpova nevidna vojska

Tudi Robert Cahaly, vodja javnomnenjske agencije Trafalgar Group iz Atlante, napoveduje, da bodo skriti plahi volivci 3. novembra Trumpu zagotovili zmago. V pogovoru s televizijskim voditeljem Fox Newsa Seanom Hannityjem, ki ne skriva svoje naklonjenosti Trumpu, je Cahaly omenil "nevidno vojsko, ki jo sestavljajo konservativni Američani, ki ne dajejo odgovorov anketarjem, ker se bojijo maščevalnih odzivov".

Kamala Harris in Mike Pence
Novice Bo eden od njiju po slovenski zaslugi postal predsednik ZDA?

"Pri konservativcih in ljudeh, ki so naklonjeni Trumpu, je jasno čutiti, da ne želijo povedati svojega mnenja po telefonu. Ti ljudje se bolj obotavljajo pri sodelovanju v anketah. Če tega ne vračunaš, ne boš dobil poštenih odgovorov," je še dejal Cahaly.

Večina Američanov meni, da bo zmagal Trump

Njegov Trafalgar Group je leta 2016 na predvečer volitev pravilno napovedal, da Trump vodi v ključnih državah Pensilvaniji, Floridi in Michiganu. Cahaly je letos prepričan, da bo Trump zmagal na Floridi, v Ohiu, Severni Karolini in Georgii, čeprav večina anket v teh državah daje prednost Bidnu.

Bidnu so ankete pred zadnjim soočenjem s Trumpom kazale nekaj odstotkov prednosti. Bo to dovolj za zmago? | Foto: Reuters Bidnu so ankete pred zadnjim soočenjem s Trumpom kazale nekaj odstotkov prednosti. Bo to dovolj za zmago? Foto: Reuters

Zdi se, da se ameriška javnost strinja s Cahalyjem. Gallupova anketa z začetka oktobra je pokazala, da 56 odstotkov Američanov meni, da bo zmagal Trump, le 40 odstotkov Američanov pa pravi, da bo zmagovalec Biden.

Razlike med volitvami leta 2016 in 2020

Vsi se pa seveda ne strinjajo s Cahalyjevem mnenjem, da bo nevidna vojska odločila volitve. Zadržke imata tudi univerzitetna profesorja in strokovnjaka za javno mnenje Peter K. Enns in Jonathon P. Schuldt. Svoje mnenje sta predstavila v kolumni v Los Angeles Timesu.

Niall Ferguson
Novice Mož, ki se je pri Trumpu krepko uštel

Enns in Schuldt pravita, da so razlike med letoma 2016 in letošnjimi volitvami. Njuna raziskava je leta 2016 pokazala, da je bilo takrat dovolj skritih volivcev, da so lahko vplivali na izid volitev, medtem ko letos ni tako.

Zmerni republikanci, ki so hlinili neodločenost

Pri tem leta 2016 ni šlo za plahe volivce, ampak za zmerne republikance, ki so se sicer pri sebi že odločili, da bodo volili za Trumpa, a so se, morda zaradi številnih Trumpovih protislovij, počutili malce negotove in so še naprej izražali neodločenost, namesto da bi nakazali, da bodo volili za Trumpa, pravita javnomnenjska strokovnjaka.

V nekaterih ameriških zveznih državah lahko volivci že predčasno glasujejo. Na fotografiji so volivci v Houstonu v Teksasu, ki v vrsti čakajo pred voliščem. | Foto: Reuters V nekaterih ameriških zveznih državah lahko volivci že predčasno glasujejo. Na fotografiji so volivci v Houstonu v Teksasu, ki v vrsti čakajo pred voliščem. Foto: Reuters

Leta 2016 v anketah, ki sta jih izvedla, veliko vprašanih ni dalo jasnega odgovora, ali bodo volili Clintonovo ali Trumpa, čeprav so na vprašanje, kdo od njiju se jim zdi bolj resnicoljuben, odgovorili, da je to Trump. Prav ti so se kljub svoji navidezni neodločenosti že jasno nagibali k Trumpu.

Letos manj volivcev, ki so še neodločeni

Če bi jih pred volitvami leta 2016 v anketah, ki so bile izvedene v začetku oktobra, prišteli med Trumpove podpornike, bi Trumpu našteli dve odstotni točki višjo podporo. Toda Enns in Schuldt menita, da se to letos ne bo ponovilo, in sicer zato, ker letos skoraj vsi v anketah povedo, za koga bodo volili.

Melania Trump, Donald Trump
Trendi Je to razlog, da se je Trump zaljubil v Melanijo?

V anketi CNN iz začetka oktobra samo trije odstotki vprašanih niso povedali, ali bodo volili Bidna ali Trumpa. V podobni anketi CNN pred volitvami leta 2016 je bilo takšnih, ki niso izbrali niti Trumpa niti Clintonove, 14 odstotkov.

Anketarja nista odkrila skritih volivcev

Enns in Schudlt sta v svoji kolumni tudi pojasnila, da sta letos v svoji anketi polovici anketirancev postavila vprašanje, ali se jim zdi bolj resnicoljuben Biden ali Trump, drugi polovici pa, ali se jim zdi bolj energičen Biden ali Trump.

S tema vprašanjema ste hotela ugotoviti, ali se med neodločenimi skriva kakšen plah Trumpov volivec. Pri obeh teh vprašanjih nista odkrila kakšne skrite podpore Trumpu. Torej, če bo Trump tudi letos zmagal kljub nižji javnomnenjski podpori, to ne bo zaradi kakšnih skritih volivcev, še trdita Enns in Schuldt.

Celina Midelfart
Trendi Lepotica, ki ji je Melania prevzela fanta
Ne spreglejte