Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
5. 4. 2016,
19.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Donald Trump Ted Cruz

Torek, 5. 4. 2016, 19.22

6 let, 7 mesecev

Bo v Wisconsinu spisana Trumpova politična osmrtnica? (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Primarne volitve v Wisconsinu so najboljša priložnost za vodstvo republikanske stranke, da pokoplje upe Donalda Trumpa po predsedniški nominaciji. Ankete napovedujejo zmago Teda Cruza.

Še pred dvema tednoma je kazalo, da bo vodilni republikanski kandidat Trump brez težav slavil v Wisconsinu, a za newyorškim milijarderjem sta dva tedna velikih spodrsljajev, ki bi mu lahko odnesla zmago ne le v tej zvezni državi, temveč tudi v boju za republikansko nominacijo.

Do zdaj je veljalo, da je Trumpova kampanja teflonska – ne glede na to, kako kontroverzne so bile njegove izjave, nič ni škodilo njegovi priljubljenosti med republikanskimi volivci. Nenadoma pa, potem ko je kar nekajkrat spremenil svoje stališče o splavu, deluje zelo ranljivo, ocenjuje CNN.

The Independent pa piše, da je njegova izjava, da bi morali ženske, ki bi splavile, čeprav bi bil splav nezakonit (splav v ZDA je sicer zakonit od leta 1973), kaznovati (nekaj ur pozneje so vodje njegove kampanje to zanikali), preveč celo za najbolj goreče evangeličanske republikance, ki bi kriminalno preganjali le zdravnike, ki opravljajo splave. Poleg tega je še dodatno odtujil volivke zaradi žaljenja Cruzove žene Heidi, da ni preveč lepa.

 

V Wisconsinu je Trumpovo podobo skušala omiliti tudi njegova žena Melania, ki se med kampanjo ne pojavlja pogosto. Nagovorila je Trumpove podpornike, pri tem pa moža opisala kot prijaznega človeka z velikim srcem, ki pa, kadar je napaden, vedno vrne udarec.

Načeta podoba nepremagljivosti

Wisconsin je bolj kot zaradi svojih 42 delegatov pomemben, ker bodo tam prve primarne volitve po dveh tednih in test, kam se obrača volilno telo. Zmaga za Cruza bi zvrtala novo luknjo v Trumpovo podobo nepremagljivosti. Po Wisconsinu se primarne volitve selijo na vzhodno obalo, kjer pričakujejo slavje Trumpa, ki pa mu verjetno ne bo prineslo zadostnega števila delegatov za neposredno nominacijo.

 

 

Poraz v Wisconsinu za Trumpa sicer (še) ne bi bil usoden, bi pa zelo otežil njegovo pot do nominacije, kar bi pomenilo, da bi republikansko vodstvo že lahko začelo pisati osmrtnico bogataševi politični karieri. Če Trump do poletja, ko bo republikanska konvencija, ne bo zbral zadostnega števila delegatov – do tega cilja mu manjka še natanko 500 delegatov –, bo namreč zelo težko osvojil nominacijo.

Vodstvo stranke bo naredilo vse, da na konvenciji delegate prepriča, naj glasujejo za koga drugega. Ta nekdo drug skoraj zagotovo ne bo Cruz, med vodstvom stranke prav tako nepriljubljen kot Trump, tako da bi imel možnost guverner Ohia John Kasich ali pa kdo tretji. Omenjata se predvsem Mitt Romney, ki je pred štirimi leti izgubil na predsedniških volitvah proti Baracku Obami, in predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan.

Trump izgubil nekaj prednosti

Zadnja anketa televizijske hiše NBC kaže, da je na nacionalni ravni podpora Trumpu padla za tri odstotne točke na 45 odstotkov. Z 28-odstotno podpor mu sledi Cruz, Kasich pa ima 18-odstotno podporo.

Pri demokratih Hillary Clinton vodi devet odstotnih točk pred Berniejem Sandersom. Med neodvisnimi volivci, ki se nagibajo k demokratom, ima Sanders 20 odstotnih točk prednosti pred Clintonovo, med trdnimi demokrati pa ima nekdanja prva dama 56-odstotno podoro, senator iz Vermonta pa 37-odstotno podporo.

 

Ne spreglejte