Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
15.56

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Donald Trump

Sreda, 31. 5. 2017, 15.56

6 let, 10 mesecev

Bo Trump odstopil od pariškega sporazuma?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa naj bi bila pripravljena naznaniti odstop ZDA od pariškega podnebnega sporazuma, poročanje več ameriških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP. Da bodo ZDA iz sporazuma odstopile, je Trump napovedoval že v predvolilni kampanji, ko je podnebne spremembe označil za potegavščino.

Novico, da bodo ZDA izstopile iz sporazuma, je prvi objavil politični portal Axios, ki se je pri tem oprl na dva vira, dobro seznanjena z dogajanjem. Več medijev, vključno s CBS, ABC in Politicom, je ob tem poročalo, da bo odstop od sporazuma Bela hiša naznanila, ko uredi vse potrebne podrobnosti.

Trump bo odločitev sporočil v prihodnjih nekaj dneh

Trumpova administracija navedb medijev ni potrdila, je pa Trump ponovil zavezo, ki jo je prejšnji dal na vrhu skupine sedmih industrijsko najrazvitejših držav G7, da bo svojo odločitev sporočil v tem tednu. Na Twitterju je danes zapisal, da bo odločitev sporočil v prihodnjih nekaj dneh.

ZDA so sicer ene izmed 147 pogodbenic zgodovinskega pariškega sporazuma, katerega cilj je z zniževanjem izpustov toplogrednih plinov omejiti segrevanje na manj kot dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo, države pa spodbuja k ukrepom za omejitev rasti globalne temperature na 1,5 stopinje.

To bi bil velik udarec za "okoljsko diplomacijo"

Izstop ZDA iz sporazuma bi pomenil velik udarec za "okoljsko diplomacijo", saj je dogovor, ki so ga države dosegle pred manj kot 18 meseci, zlasti plod težkih pogajanj med Pekingom in administracijo nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame. ZDA so se sicer pod Obamo zavezale, da bodo do leta 2025 zmanjšale svoje izpuste ogljikovega dioksida od 26 do 28 odstotkov v primerjavi z letom 2005.

Sporazum podpirajo tudi velike ameriške korporacije

Preostale države pariški sporazum še naprej podpirajo, pomembnost čim hitrejšega zniževanja toplogrednih plinov so prejšnji teden izpostavili tudi voditelji preostalih držav skupine G7. Cilje, ki jih zasleduje sporazum, pa podpirajo tudi večje ameriške korporacije, kot so naftni velikan BP, Dupont, Google, Intel in Microsoft. Trumpa so v podjetjih pozvali, naj ZDA ostanejo del sporazuma.

Ne spreglejte