Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
18.25

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

ZDA Bernard Sanders Hillary Clinton

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 18.25

7 let, 9 mesecev

Bo Sanders v torek le podprl Clintonovo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Bernard Sanders, Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton naj bi v torek na "zboru za enotnost" v New Hampshiru dobila pričakovano podporo svojega nasprotnika v boju za demokratsko nominacijo, senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa. Njen volilni štab je sporočil, da bosta oba na zborovanju v Portsmouthu.

Sporočilo pravi, da se bo Sanders pridružil Clintonovi za razpravo o njuni zavezi za gradnjo poenotene Amerike in ekonomije, ki bo koristila vsem, ne le tistim na vrhu. New York Times je že pretekli teden poročal o skupnem nastopu obeh kandidatov, kjer bo Sanders nehal zavlačevati in bo svoje volivce pozval, naj podprejo nekdanjo državno sekretarko.

Kaj je v zameno za podporo dosegel Sanders

To bo storil zato, ker je v pogajanjih glede strankarske platforme, ki bo potrjena konec meseca na konvenciji v Philadelphii, izsilil vse koncesije, ki jih je lahko. Med drugim zavezo za prizadevanje za dvig minimalne plače v ZDA na 15 dolarjev na uro. Predstavniki obeh kandidatov so dosegli dogovor tudi glede jezika glede podnebnih sprememb, zdravstvene reforme in nekaterih drugih vprašanj, predstavniki Clintonove pa se niso hoteli zavezati k uničenju sporazuma o prosti trgovini z Azijo (TPP). To ne bi bilo higienično, saj je sporazum sklenil trenutni vodja stranke in predsednik ZDA Barack Obama, katerega dediščino bo skušala Clintonova v Beli hiši ohraniti in nadgraditi.

Zadnja možnost, da Sandersu uspe

Za Sandersa je počasi že skrajni čas, da brez dvomov podpre Clintonovo, saj ima le z njo upanje, da spravi skozi zakonodajni proces svoje politične ideje. Sanders je do zdaj le govoril o tem, da bo storil vse, da na volitvah ne zmaga republikanski kandidat Donald Trump, Clintonove pa pa še ni podprl in tudi svojih volivcev ni pozval k temu.

Kjer se borita dva, tretji dobiček ima?

Zaradi tega se jih veliko v anketah odloča za podporo kandidaturi svobodnjaškega kandidata Garyja Johnsona, ker iščejo tretjo možnost med Trumpom in Clintonovo. Nekaj jih bo šlo tudi k Trumpu, od Sandersa pa bo odvisno, koliko.

Zakaj Clintonova potrebuje Sandersa

Sandersovo oklevanje s podporo oziroma poenotenjem stranke mu je prav tako začelo zmanjševati pomen v tekmi, saj so se drugi ugledni predstavniki stranke na čelu z Obamo že odločili, stranka pa je trenutno že veliko bolj enotna, kot je bila leta 2008, ko je Obama v tekmi za nominacijo premagal Clintonovo, kasneje novembra pa tudi republikanca Johna McCaina.

Clintonova po drugi strani podporo Sandersa, ki je veliko bolj navdušil mlade volivce, podobno kot Obama leta 2008, prav tako potrebuje še posebej zaradi vseh težav, ki jih ima s preiskavami okrog uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Department med letoma 2009 in 2013.

Ne spreglejte