Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
3. 1. 2020,
9.07

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

6

Natisni članek

Bill Gates davki obdavčitev

Petek, 3. 1. 2020, 9.07

4 leta, 3 mesece

Bill Gates poziva k višji obdavčitvi bogatih

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

6

Bill Gates | Foto Reuters

Foto: Reuters

Medtem ko večini bogatašev ugajajo nižji davki, se je drugi najbogatejši človek na svetu zavzel za večjo obdavčitev premožnih. Med drugim predlaga uvedbo davka na premoženje in višje davke na dobičke od trgovanja z vrednostnimi papirji.

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates, čigar premoženje je ocenjeno na 113 milijard dolarjev, je na svojem blogu zapisal, da ljudje sami od sebe nikoli ne bodo dali dovolj denarja v dobrodelne ali druge namene, še manj pa bodo prostovoljno dali več za vse, kar mora vlada narediti. Ugotovil je, da razlike v dohodkih in premoženju zelo naraščajo hkrati s proračunskim primanjkljajem in javnim dolgom, milijarderjev zapis povzema STA.

Dober način za povečanje sredstev v proračunski blagajni bi bila po njegovem prepričanju obdavčitev nakopičenega premoženja, ki ne ustvarja dodane vrednosti. Bogataši imajo velike investicije, ki so neizkoriščene dolga leta. Če tega ne prodajo, potem ni davkov, kar po Gatesovem mnenju nima nobenega smisla.

Davek. Davčna napoved. Davki.
Novice Plače bodo manj obdavčene, kapital bolj

Gates meni, da bi bilo treba zvišati davek na dedovanje, zmanjšati davčne luknje in zvišati davke na obresti. Davke bi morali bogatim dvigniti tudi na državnih ravneh. Pa ne samo bogatim, saj Gates predlaga, da bi v njegovi državi Washington uvedli davek na dohodek, ki ga zdaj ni.

Gates ni osamljen primer

Med milijarderji, ki pozivajo k višji obdavčitvi, s katero bi omilili vse bolj perečo plačno neenakost in vse večji prepad med revnimi in bogatimi v ZDA, pa ni le Gates. Zanjo se zavzema tudi Marc Benioff, soustanovitelj podjetja Salesforce. Tudi on je prepričan, da bi morali bogataše bolj obdavčiti. "Povišanje davkov za posameznike z visokimi dohodki, kot sem sam, bi pomagalo zbrati trilijone dolarjev, ki jih obupno potrebujemo za to, da izboljšamo šolski in zdravstveni sistem, in za zajezitev podnebnih sprememb," je nedavno dejal kalifornijski podjetnik.

Denar
Novice Ste vedeli? Od 1. januarja veljajo te pomembne novosti.

Goreč podpornik višjega davka na nepremičnine je tudi ameriški borzni guru Warren Buffet, ki z 89 milijardami dolarjev premoženja zaseda četrto mesto na lestvici najbogatejših Zemljanov.

Luksuzni avtomobili, Lamborghiniji
Novice Furs stopil na prste Slovencu. Plačati je moral več kot 200 tisoč evrov davka.
Ne spreglejte