Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2013,
14.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

požar Arizona tragedija

Torek, 2. 7. 2013, 14.40

8 let

"Bili so elita elite, kako smo jih lahko izgubili?"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mesto Prescott v Arizoni, je zajela žalost ob smrti 19 izkušenih gasilcev, ki so življenje izgubili v boju z ognjem. Meščanom upanje daje le ena oseba, ki je tragedijo preživela.

Gasilci enote Granite Mountain Hotshots, ki so bili specializirani za požare v divjini, so brez pomisleka ukrepali, ko se je požar razplamtel streljaj od nekdanjega rudarskega mesta Yarnell. Najverjetneje nihče od njih ni pomislil na to, da bo ta požar zadnji, ki ga bodo gasili. Od vse enote je preživel le en gasilec, ki pa daje moč celotnemu mestu, od koder so prihajali pogumni gasilci.

Večina je bila mladih fantov, nekateri med njimi so si ustvarjali družino Kar 14 jih je bilo v svojih dvajsetih letih, med njimi so bili najmanj trije, ki so pričakovali otroka, in najmanj dva, ki so ju med gasilce pripeljale očetove stopinje. Prescott, od koder je večina gasilcev, je pretresena. "Bili so samo otroci," je za New York Times povedal pomočnik ravnatelja na srednji šoli v Prescottu Joe Peters, ki je nekaj fantov pred leti učil matematiko.

Ob strašni izgubi se mesto sprašuje, kako se je tragedija sploh lahko zgodila. Pri tem so oblasti že napovedale temeljito preiskavo, čeprav požar, ki je ugasnil mlada življenja, še vedno divja. "Bili so odlično usposobljeni, elita elite," je dodal Peters. "Kako smo jih lahko toliko izgubili naenkrat?" pa se najverjetneje sprašuje vse mesto. Takšnih enot, kot je bila Granite Mountain Hotshots, je v vsej ZDA 110, vendar pa so gasilci, ki požare gasijo v divjini, fizično in psihično pripravljeni, vajeni so tudi dela v skoraj nemogočih pogojih.

Enota je dobro poznala teren in vedeli so, kako se prebijati skozi požar, ne da bi se pri tem poškodovali. "Bili so delovni, dobro izurjeni in izkušeni," je za New York Times povedal poveljnik gasilcev Prescotta Dan Fraijo, ki svojim fantom usodnega dne ni mogel pomagati. Ko so mu fantje sporočili, da bodo morali postaviti zasilne šotore, namenjene zaščiti pred ognjem, je Fraijo dejal, da so takrat začeli moliti.

Preživeli se počuti grozno Izmed 20 gasilcev je preživel le eden, tisti, ki je takrat premikal gasilsko vozilo in ni bil z enoto. Čeprav so oblasti razkrile vsa imena umrlih, pa identitete preživelega niso razkrile. Fraijo je po poročanju Telegrapha povedal, da je preživeli dobro, vendar se počuti grozno, ker je preživel, medtem ko so preostali umrli.

"Pred seboj so imeli še leta življenja in veliko dela so morali opraviti," je pred novinarji komentiral župan Prescotta Marlin Kuykendall. Ob žalostni novici so se meščani zbirali pred gasilsko postajo številka sedem, kjer so se poklonili žrtvam. Prostor pred postajo krasijo šopki rož, fotografije in kartice s sporočili, kot je "Naši heroji".

Spomin na umrle gasilce je boleče živ Spomin na umrle gasilce je še dobro živ. "Bili so ponosni na to, da so del elitne enote," je za New York Times povedala Wendy Tollefsen in dodala, da jih je velikokrat videla, ko so se v prostem času sprehajali v majicah gasilske enote. "Ko sem jih videla, so mi vedno pomagali. In zdaj jih ni več," je še povedala. Spomin na enega izmed gasilcev, Claytona Whitteda, goji tudi učitelj telovadbe na srednji šoli Prescott, Lou Beneitone. "Segel sem mu v roko, ga objel in mu rekel, naj bo pazljiv," se spominja učitelj.

Na tragedijo so po prvih ocenah odločilno vplivali visoke temperature, nizka vlažnost in ekstremno suho podnebje. Za gasilce, ki so bili ujeti med dvema grebenoma, pa je bila usodna nenadna sprememba vetrov, zaradi česar je požar napredoval proti njim.

Ne spreglejte