Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 2. 2021,
6.59

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

7

Natisni članek

Donald Trump ZDA Joe Biden

Petek, 5. 2. 2021, 6.59

3 leta, 2 meseca

Biden napovedal spremembo zunanje politike ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

7

Joe Biden | Ameriški predsednik Joe Biden je v State Departmentu naznanil številne spremembe v zunanji politiki ZDA. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v State Departmentu naznanil številne spremembe v zunanji politiki ZDA.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v State Departmentu naznanil številne spremembe v zunanji politiki ZDA. Med drugim je napovedal zaustavitev umika ameriških vojakov iz Nemčije, konec podpore Savdski Arabiji v vojni v Jemnu, boljši odnos do beguncev, umestitev pravic LGBTQ v temelj ameriške diplomacije in obnovitev tradicionalnih zavezništev.

Joe Biden se je najprej v kratkem nagovoru ameriškim diplomatom zahvalil za njihovo pogumno delo, kasneje pa poudaril, da se vračajo k "temeljem ameriške globalne moči", poroča STA. "Amerika se je vrnila, diplomacija se je vrnila. Vi ste središče tega, kar nameravam storiti. Obnovili bomo zavezništva," je med drugim dejal Biden v sporočilu, ki je bilo toliko kot ameriškim diplomatom namenjeno tudi vsemu svetu, še zlasti po napadu privržencev nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na kongres 6. januarja.

Biden, nekdanji predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose, je svoj pristop do zunanje politike pojasnil v State Departmentu, ki ga je obiskal le dobra dva tedna po nastopu predsedniškega položaja. Njegov predhodnik Trump je sedež ameriške diplomacije obiskal šele leto dni po nastopu položaja, ko je na položaj državnega sekretarja ZDA prisegel njegov velik zaveznik Mike Pompeo. "Ščitil vam bom hrbet in pričakujem, da boste tudi vi ščitili hrbet Američanom," je zaposlenim diplomatom dejal Biden.

Ponosni fantje (Proud Boys) v Washingtonu
Novice Kanada Ponosne fante razglasila za teroristično organizacijo

Agresivnejši diplomatski pristop do Rusije in Kitajske

Biden je sporočil, da se Amerika vrača k svoji vlogi globalnega vodje. Med drugim je napovedal agresivnejši diplomatski pristop do Rusije in Kitajske ter pozval vojsko Mjanmara, naj konča državni udar. "V diplomacijo vlagamo, da živimo v miru, varnosti in blaginji," je dejal Biden. "Ameriško vodstvo se mora spoprijeti s tem novim trenutkom napredovanja avtoritarizma, vključno z naraščajočimi ambicijami Kitajske za rivalstvo z ZDA in odločenostjo Rusije, da škoduje naši demokraciji," je dodal ameriški predsednik.

Trump je v štirih letih zamajal tradicionalna zavezništva ZDA z državami, kot je Nemčija, ki jo je vztrajno napadal, da ne plačuje dovolj za obrambo. Lani je napovedal, da bo od tam umaknil 9.500 od 34.500 vojakov. Do Bidnovega prevzema oblasti selitve še ni bilo in je zdaj tudi ne bo. "Ameriški zavezniki so naše največje premoženje," je dejal Biden, ki je do zdaj že odpravil nekaj najbolj škodljivih Trumpovih politik glede boja proti podnebnim spremembam in nalezljivim boleznim.

"Ameriški zavezniki so naše največje premoženje," je dejal Joe Biden. | Foto: Reuters "Ameriški zavezniki so naše največje premoženje," je dejal Joe Biden. Foto: Reuters

ZDA je vrnil k Pariškemu podnebnemu sporazumu in v Svetovno zdravstveno organizacijo. Tradicionalni nasprotniki ZDA so zdaj spet to, kar so bili nekoč. "Predsedniku Putinu sem dal jasno vedeti na način, ki je drugačen od mojega predhodnika, da so časi, ko so se ZDA vdajale agresivnim ukrepom Rusije - vpletanje v naše volitve, hekerski napadi, zastrupljanje državljanov -, zdaj končani. Ne bomo oklevali z višanjem cene za Rusijo ter za obrambo naših ključnih interesov in ljudi."

Kremelj zavrnil Bidnovo retoriko

V Kremlju so danes zavrnili Bidna, ki je zahteval izpustitev ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in zagrozil s poslabšanjem odnosov. "To je zelo agresivna in nekonstruktivna retorika," je izjavil Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Že smo dejali, da ne bomo popustili pod pokroviteljskimi izjavami te vrste. Tega ne bomo storili," je novinarjem poudaril Peskov. "Vsaki namigi na ultimat so za nas popolnoma nesprejemljivi," je dejal Peskov.

Dodal je sicer, da želi Moskva še naprej sodelovati z Washingtonom in Bidnovo administracijo, čeprav obstaja "veliko razlik in različnih pristopov glede ključnih izzivov". "Pričakujemo, da bodo tudi Američani pokazali voljo do sodelovanja," je dodal.

Joe Biden
Novice Biden sprejel vrsto ukrepov glede priseljevanja

Amerika spet pripravljena prevzeti vodstvo

"Spoprijeli se bomo z gospodarskimi zlorabami Kitajske, nasprotovali agresivnim napadom na človekove pravice, intelektualno lastnino in globalno vladanje. Vendar pa smo pripravljeni na sodelovanje s Kitajsko, kjer bo to v našem interesu," je dejal Biden in zagotovil, da je Amerika spet pripravljena prevzeti vodstvo.

Biden bo med drugim podpisal predsedniški memorandum, s katerim zaščito skupnosti LGBTQ postavlja za temelj ameriške diplomacije. Prav tako namerava spremeniti Trumpov odnos do beguncev. Trumpova vlada je število beguncev, ki so jih ZDA pripravljene sprejeti na leto, zmanjšal na 15 tisoč, Biden bo to povečal na 125 tisoč oziroma 15 tisoč več, kot je veljalo v zadnjem letu vlade predsednika Baracka Obame.

Biden tudi končuje ameriško podporo vojaški ofenzivi Savdske Arabije v Jemnu. Diplomata Tima Lenderkinga je imenoval za svojega posebnega odposlanca za Jemen. "Vojna je ustvarila humanitarno in strateško katastrofo in se mora končati," je po poročanju STA še dejal Biden.

Biden umaknil Trumpovo kandidatko za odbor guvernerjev centralne banke

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek umaknil sporno kandidatko svojega predhodnika Donalda Trumpa za položaj v odboru guvernerjev centralne banke ZDA Federal Reserve Judy Shelton. Ta novembra lani ni dobila dovolj glasov za imenovanje, morebitnega ponovnega poskusa imenovanja pa tako ne bo, poroča STA. Sheltonova je novembra na glasovanju v senatu prejela 47 glasov, proti jih je bilo 50, zato ni bila imenovana. Poleg demokratov sta njenemu imenovanju odločno nasprotovala dva republikanca.

Ne spreglejte