Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2008,
12.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 7. 2008, 12.13

8 let, 1 mesec

Betancourtova: Pred brezupom me je rešila duhovnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sredo osvobojena kolumbijska političarka Ingrid Betancourt je povedala, da je tri leta neprestano nosila verige in da jo je pred brezupom rešila duhovnost.

V pogovoru za francoski radio Europe 1 je potrdila tudi, da so jo mučili, poudarila pa, da podrobnosti javnosti ne bo razkrila.

V verigah 24 ur na dan "Bila sem ves čas v verigah. 24 ur na dan, tri leta. Skušala sem jih nositi dostojanstveno, čeprav je bilo nevzdržno," je povedala 46-letna političarka, ki ima dvojno, francosko-kolumbijsko državljanstvo. Kolumbijska vojska jo je v sredo po več kot šestih letih ujetništva osvobodila iz rok gverilske levičarske skupine Farc s še 14 ljudmi, tremi Američani in enajstimi Kolumbijci.

Na vprašanje, ali so jo "mučili, poniževali, žalili," je odgovorila pritrdilno. "Prihajalo je do tega. Edina stvar, ki jo je treba glede tega reči je, da se moramo paziti. Čutila sem, da sem v skušnjavi, da bi se prepustila demonskemu obnašanju. Menim, da je treba ohraniti veliko duhovnost, da ne padeš v to brezno," je dejala Betancourtova.

"Bili so trenutki, ko sem bila v veliki krizi, ko je bilo zelo težko. Bili so trenutki, ko so skušali pokazati drugačen obraz, ker je bilo tako pošastno in mislim, da so se sami sebi gnusili," je dodala.

Sprejem pri Sarkozyju in papežu Iz Bogote je v spremstvu hčerke Melanie in sina Lorenza, ki sta si leta neumorno prizadevala za njeno osvoboditev, že odpotovala proti Franciji, kjer jo bo skupaj z družino v predsedniški palači sprejel francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki naj bi jo tudi pričakal na letališču. Prihodnji teden naj bi jo v Vatinau sprejel papež Benedikt XVI.

Sedaj 22-letna Melanie in 19-letni Lorenzo sta bila še otroka, ko so Ingrid Betancourt februarja 2002 ugrabili gverilci Farca med njeno predsedniško kampanjo v Kolumbiji. V Bogoto sta v četrtek prispela skupaj z njenim bivšim soprogom Fabriceom Delloyejem.

Francija je slavila njeno osvoboditev in pričakovati je, da ji bodo danes priredili veličasten sprejem v Parizu, mestu, kjer je odraščala, študirala in kjer sta odraščala njena otroka.

Ne spreglejte