Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
17.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

ameriške volitve volitve v ZDA 2016 Bernard Sanders Hillary Clinton Donald Trump

Torek, 12. 7. 2016, 17.45

6 let, 6 mesecev

Bernard Sanders podprl predsedniško kandidaturo Hillary Clinton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Bernard Senders Hillary Clinton ameriške volitve zda | Foto Reuters

Foto: Reuters

Senator iz Vermonta Bernard Sanders je danes na "zboru za enotnost" v New Hampshiru priznal poraz v tekmi za demokratsko predsedniško nominacijo in podprl nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton.

Bernard Sanders je v skupnem nastopu s Clintonovo, ki je nasmejana stala za njim, opisal dosežke svoje kampanje, ki ji uvodoma nihče ni pripisoval veliko možnosti za uspeh, vendar pa je priznal, da je Clintonova z volitvami osvojila 389 delegatov več za konvencijo in še veliko več t. i. superdelegatov. Clintonovi je čestital za zmago in dejal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo postala naslednja predsednica ZDA.

Demokrati malo bolj v levo, kot bi si želela Clintonova

Sanders je do zdaj zavlačeval s priznanjem poraza, ker so potekala pogajanja o demokratski strankarski platformi, to je programu za naslednja štiri leta in senator je uspel doseči veliko. Platforma se je pomaknila malce bolj levo, kot bi si to morda želela Clintonova, vendar to na letošnjih volitvah ni tako pomembno. Razlika v nekaj dolarjih okrog minimalne plače in malenkosti glede zdravstvene in drugih reform letos ne bodo odločale.

Trump: Sanders je izdal svoje podpornike

Sanders dolgo ni priznal poraza, vendar ni nikoli dopuščal dvoma, da bo naredil vse za poraz republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Newyorški bogataš je snubil in še snubi Sandersove volivce, ki so naveličani trenutnega stanja in si želijo "revolucije". Trump je po Twitterju sporočil, da je Sanders s podporo Clintonovi izdal svoje podpornike, česar pa v Portsmouthu ni bilo videti.

Sandersov govor so prekinjali glasni aplavzi z navdušenim navijanjem in demokratska stranka prihaja skupaj ravno v pravem času, saj je škandal z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte prizadel prednost Clintonove v anketah. Sanders je v govoru pojasnil, zakaj je izrazil podporo Clintonovi in zakaj meni, da mora postati predsednica.

Nekateri s Sandersovo odločitvijo niso bili zadovoljni

V množici je bilo tudi nekaj Sandersovih podpornikov, ki se niso mogli sprijazniti z njegovo odločitvijo in na te lahko Trump še naprej računa. Newyorčan je sporočil, da je Sanders zdaj postal del pokvarjenega sistema. "Kandidat, ki je bil proti posebnim interesom, je zdaj podprl kandidatko, ki jih uteleša."

Sanders je v govoru priznal, da se s Clintonovo ne strinjata o številnih vprašanjih, vendar pa so zato imeli strankarske volitve. Obe kampanji sta stopili skupaj in, po Sandersovih besedah, ustvarili najbolj progresivno platformo v zgodovini demokratske stranke. Gre za štiriletni program, ki bo potrjen konec julija na konvenciji v Philadelphii.

"Clintonova bo izjemna predsednica"

Sanders, ki je med kampanjo Clintonovo podobno kot Trump obtoževal, da je v primežu velikega kapitala, je zdaj prepričan, da se bo nekdanja državna sekretarka spopadla s problemom razlik v dohodkih, podnebnimi spremembami, študentskim dolgom, zdravstveno reformo, minimalno plačo in tako naprej.

Bernard Senders Hillary Clinton ameriške volitve zda | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Trump ne deli teh vrednot. Ne bo povišal minimalne plače, ampak bo imenoval vrhovne sodnike, ki bodo ogrozili državljanske svoboščine in pravice," je dejal Sanders. Volitve bi morale ljudi združiti, pravi Sanders in dodaja, da Trump žali Mehičane, muslimane, ženske, temnopolte in veterane, Clintonova pa razume, da je raznolikost ena največjih prednosti ZDA. "Clintonova bo izjemna predsednica in sem zelo ponosen, da danes stojim ob njeni strani," je sklenil Sanders.

Vidno hvaležna za ognjevito podporo, ki ji lahko prinese glasove mladih volivcev, je Clintonova povedala, da ji bo kampanja zdaj v veliko večji užitek. Sandersovim podpornikom se je zahvalila za udeležbo in takoj dodala, da tudi ona sprejema donacije v majhnih zneskih, s čimer se je odlikoval Sanders, ki je proti koncu celo dohitel njen velik "zbiralni stroj".

Clintonova obljublja plačano bolniško nadomestilo

V nadaljevanju se je norčevala iz "ubogega Donalda", ki nekje sedi in tvita ter nanizala nekaj ukrepov na položaju predsednice. Med drugim je obljubila pridružitev civiliziranemu svetu glede plačanega bolniškega nadomestila in avtomatično volilno pravico za vsakega, ki dopolni 18 let. Američani se morajo večinoma za vsake volitve prijaviti, čeprav je sistem različen po državah. Napovedala je tudi ukrepe proti epidemiji nasilja z orožjem v ZDA in proti tragičnim smrtim temnopoltih v policijskih incidentih. Zaradi tega bo oblikovala nacionalna navodila za uporabo policijske sile in boljše izobraževanje proti rasizmu in pristranskosti.

Ne spreglejte