Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
9.54

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

Evropska unija Združeno kraljestvo Michel Barnier brexit

Petek, 18. 12. 2020, 9.54

3 leta, 4 mesece

Barnier: Za dogovor z Londonom le še nekaj ur časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Michel Barnier | Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je posvaril, da je ostalo samo še nekaj ur časa za dogovor med Brusljem in Londonom. | Foto Reuters

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je posvaril, da je ostalo samo še nekaj ur časa za dogovor med Brusljem in Londonom.

Foto: Reuters

Za dogovor med EU in Veliko Britanijo o prihodnjih odnosih je ostalo le še nekaj ur časa, je danes posvaril glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier. "To je trenutek resnice," je poudaril v Evropskem parlamentu. "Če hočemo, da dogovor začne veljati 1. januarja, imamo le še malo časa, samo še nekaj ur," je dejal. Kot je dodal, pot do dogovora še ostaja, a je zelo ozka.

Dejal je še, da je britanska stran določila časovni rok pogajanj, da so bila pogajanja izjemno kratka in da sta obe strani v devetih mesecih ogromno dosegli. "Ne zahtevamo nič več kot ravnotežje med pravicami in obveznostmi. Nič več, a tudi nič manj," je pred evropskimi poslanci poudaril glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier.

Barnier je napovedal, da bo danes z glavnim britanskim pogajalcem Davidom Frostom še zadnjič poskušal doseči dogovor, še posebej o ribištvu, ki ga je izpostavil kot najbolj kritično točko v pogajanjih. "Nismo prepričani, ali nam bo to uspelo, če si ne bo vsak resnično in konkretno prizadeval za kompromis," je dejal Barnier.

Brexit
Novice Von der Leynova in Johnson nista rešila razlik glede brexita

Barnier: Pripravljeni moramo biti tudi na to, da ne bo dogovora

Poudaril je, da EU spoštuje suverenost Velike Britanije, a če hoče Združeno kraljestvo pravico, da po določenem roku omeji dostop ribičev iz EU do svojih voda, mora imeti Unija možnost, da se odzove, denimo z omejitvijo dostopa britanskih izdelkov, predvsem rib, do evropskega notranjega trga.

Po Barnierjevih besedah ne bi bilo ne pravično ne sprejemljivo, če bi bile pravice ribičev iz EU časovno omejene, ostalo pa bi bilo trajno urejeno. "Ne zahtevamo nič več kot ravnotežje med pravicami in obveznostmi. Nič več, a tudi nič manj," je pred evropskimi poslanci poudaril Barnier. Po njegovih besedah moramo biti zato pripravljeni na vse mogoče scenarije, tudi na to, da ne bo dogovora.

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta je po četrtkovem srečanju z Barnierjem sporočila, da je pripravljena konec decembra organizirati izredno plenarno zasedanje parlamenta o izidu pogajanj o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem, vendar pa mora biti dogovor dosežen do nedelje, poroča STA.

Ne spreglejte