Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2018,
16.54

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Michel Barnier Velika Britanija brexit Blejski strateški forum

Ponedeljek, 10. 9. 2018, 16.54

5 let, 8 mesecev

Barnier dogovor o brexitu pričakuje do začetka novembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Michel Barnier | Michel Barnier je poudaril, da so pogajanja o brexitu negativna pogajanja, v katerih obe strani izgubljata. | Foto STA

Michel Barnier je poudaril, da so pogajanja o brexitu negativna pogajanja, v katerih obe strani izgubljata.

Foto: STA

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je danes v okviru Strateškega foruma Bled (BSF) menil, da je realistično, da bi dogovor z Veliko Britanijo o odhodu iz unije dosegli do začetka novembra. Ponovil je sicer, da bi bilo najbolje, če Britanci sploh ne bi odšli, a zdaj je po njegovih besedah treba doseči urejeno ločitev.

Glavni gost letošnjega BSF Michel Barnier je v pogovoru z novinarjem Alijem Aslanom pojasnil, da je treba dogovor o brexitu doseči v prihodnjih šestih ali osmih tednih. 

Potem je po njegovih besedah treba zagotoviti še čas za ratifikacijo v državah članicah in tudi v Evropskem parlamentu, če naj bi Velika Britanija marca prihodnje leto odšla na svoje. Za zdaj so se dogovorili o "okoli 85 odstotkih", je povedal Barnier.

Panasonic
Novice Multinacionalka zaradi brexita sedež preselila na Nizozemsko

Barnier: Odločitev Velike Britanije moramo spoštovati

Med odprtimi vprašanji zlasti o prihodnjih odnosih med EU in Otokom je navedel vprašanje prihodnjih pravic državljanov, prihodnje proračunske obveznosti ter mejo med Irsko in Severno Irsko. Kot je poudaril, si nihče ne želi ponovne vzpostavitve meje na Irskem, a je pripomnil, da mora EU zagotoviti zlasti nadzor nad pretokom blaga za zaščito podjetij in potrošnikov.

Po njegovih besedah sta obe strani pravzaprav že sklenili pogajanja na področju varnosti in obrambnega sodelovanja ter notranjih zadev in pravosodja. Barnier je sicer prepričan, da bi bilo bolje, če brexita ne bi bilo: "Ko gledamo geopolitične razmere, bi bilo morda bolje, če bi ostali skupaj. A Velika Britanija se je odločila oditi in to odločitev moramo spoštovati."

Barnier v okviru Blejskega strateškega foruma ni hotel komentirati notranjih razprtij glede brexita, ki so še kako prisotna v britanski politiki. Na fotografiji britanska premierka Theresa May. | Foto: Getty Images Barnier v okviru Blejskega strateškega foruma ni hotel komentirati notranjih razprtij glede brexita, ki so še kako prisotna v britanski politiki. Na fotografiji britanska premierka Theresa May. Foto: Getty Images

"Gre za položaj, v katerem obe strani izgubljata"

Pogajanja z Londonom je opisal kot težka in zapletena, a je zanikal kritike, da je v pogajanjih z Britanci prestrog. "Ne gre za dogmatizem in nobene želje po kaznovanju ali maščevanju ni. Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije. Gre za to, da je treba spoštovati pravila enotnega trga," je poudaril Barnier.

Po njegovih besedah EU ne more privoliti v to, da bi Velika Britanija iz enotnega trga vzela samo nekatere stvari, drugih pa ne. "Ne moreš imeti svobodnega pretoka blaga, ne da bi imel tudi svobodni pretok ljudi," je pojasnil Barnier in zatrdil, da so pravila enaka za vse.

brexit
Novice EU in Britanija odločeni doseči dogovor o brexitu

Enotni trg je po njegovih besedah prevelika pridobitev, da bi ga razbili. Mogoče je doseči dogovor, kot ga ima na primer Norveška, ki ni članica EU, je pa članica enotnega trga, je povedal Barnier, ki notranjih prerekanj glede brexita v Veliki Britaniji ni želel komentirati. Kot je dejal, se pogajajo z vlado premierke Therese May, sam pa brani stališča 27 držav članic EU.

Poudaril je še, da so pogajanja o brexitu negativna pogajanja, saj v njih ne bo zmagal nihče. "Gre za položaj, v katerem obe strani izgubljata, iz tega pa ne bo nobene dodane vrednosti," je še dejal Barnier na voditeljskem panelu letošnjega BSF, ki je posvečen iskanju rešitev za premagovanje razlik.

Ne spreglejte