Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2012,
11.23

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aung San Suu Kyi

Torek, 1. 5. 2012, 11.23

2 leti, 5 mesecev

Ban Ki Moon se je sestal z Aung San Suu Kyi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki se mudi na obisku v Mjanmaru, se je sestal z mjanmarsko opozicijsko voditeljico in borko za demokracijo Aung San Suu Kyi.

Ban je Suu Kyi opisal kot "pravo voditeljico" in pohvalil njeno odločitev za prekinitev bojkota parlamenta, zaradi česar je bilo ogroženo sprejemanje reform v državi.

Ban: Njena stranka je pokazala prilagodljivost pri pogajanjih s parlamentom Stranka Aung San Suu Kyi Narodna liga za demokracijo (NLD), ki je na aprilskih nadomestnih volitvah slavila, zaradi nasprotovanja besedilu prisege namreč še ni sodelovala v delu parlamenta. Njeni poslanci so nasprotovali besedilu prisege, s katero se poslanci obvežejo, da bodo "varovali" ustavo. Suu Kyijeva in njeni poslanci so želeli namesto besede "varovati" v prisegi besedo "spoštovati".

Ban je na prvem srečanju Nobelovo nagrajenko za mir pohvalil, ker je izkazala "prilagodljivost" pri pogajanjih s parlamentom in se tako izognila zastojem pri sprejemanju reform. Suu Kyijeva je v ponedeljek namreč sporočila, da se bo njena stranka NLD udeležila seje parlamenta, v katerem sicer največ sedežev zaseda vojska in njeni zavezniki, ter da bo prisegla, da bo "varovala" ustavo.

"Zavedam se, da je morala biti to zelo težka odločitev," je ob tem dejal Ban. "Toda pravi voditelj izkaže prilagodljivost v imenu višjih načel ljudstva. To je Suu Kyijeva storila, njeno odločitev pa resnično občudujem in spoštujem. Prepričan sem, da bo kot poslanka v parlamentu igrala zelo konstruktivno in dejavno vlogo za dobrobit te velike države," je še povedal Ban.

"Verjamemo v kompromis" Suu Kyi naj bi po navedbah njene stranke v parlamentu tako prisegla v sredo. Po pogovoru z Banom, ki je potekal v njeni vili v Yangonu, je Suu Kyijeva sporočila, da je pripravljena na kompromis, če bo ta prinesel nadaljevanje sprejemanja reform.

"Vedno smo verjeli v prilagodljivost, v politični proces. To je edini način, da lahko dosežemo svoj cilj brez nasilja. Naši volivci so nas volili, ker nas želijo videti v parlamentu," je povedala Suu Kyijeva. Kot je še zatrdila, je ena njenih glavnih nalog sprejetje spremembe ustave iz leta 2008, v skladu s katero ena četrtina sedežev v parlamentu pripada neizvoljenim pripadnikom vojske.

Ban je pohvalil reforme v tej državi Ban, ki je v ponedeljek kot prvi tujec nagovoril mjanmarski parlament, je sicer pohvalil tudi reformistična prizadevanja mjanmarskega predsednika Thein Seina in zatrdil, da bo podpiral mjanmarsko vlado pri njenem "nepovratnem" prehodu v demokracijo.

Ne spreglejte