Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
7.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Avstrija kongres

Sobota, 18. 6. 2011, 7.32

8 let, 5 mesecev

Avstrijski svobodnjaki na kongres z ambicioznimi načrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Avstrijski svobodnjaki (FPÖ), ki med volivci v Avstriji uživajo vse večjo podporo, se bodo v Gradcu zbrali na kongresu stranke, na katerem bodo volili novo vodstvo in potrdili nov strankin program.

Dosedanji vodja FPÖ Heinz-Christian Strache bo po pričakovanjih znova potrjen na čelo stranke, predstavil pa naj bi tudi vlado v senci.

Strache se spogleduje s kanclerskim položajem Stracheja, ki se spogleduje s kanclerskim položajem, naj bi delegati na kongresu znova izvolili za prvega moža stranke. Leta 2009 je bil v Linzu izvoljen s 97,23 odstotka glasov.

Na kongresu bodo predstavili tudi nov program stranke. Program, ki ga je Strache označil za "deset svobodnjaških zapovedi", prinaša več jasnosti, saj si v stranki želijo, da bi jih Avstrijci bolje razumeli. Program omenja teme, kot so domovina, identiteta in okolje, pa tudi pravičnost in svetovljanstvo. Svoje mesto v programu je dobila tudi "družina kot skupnost moža in žene s skupnimi otroki".

Vodja FPÖ želi kljub nekaterim očitkom, da stranka ni sposobna vladati, dokazati, da temu ni tako, zato bo predstavil vlado v senci. Kot je dejal nedavno, bi kot zvezni kancler najprej ustavil prispevke Avstrije v evropski proračun. Tudi pri vprašanju azilne politike ostaja Strache pri trdih stališčih in bi to problematiko načel na evropski ravni.

Zavračanje očitkov o spogledovanju s skrajno desnico Desničarski stranki in njenemu šefu so v preteklosti pogosto očitali, da se spogledujeta s skrajnodesničarskimi in neonacističnimi pogledi in organizacijami. Strache te očitke vztrajno zavrača.

Stranka med avstrijskimi volivci uživa vse večjo podporo. Javnomnenjska raziskava, ki jo je konec maja objavil Kurier, je pokazala, da bi svobodnjaki na volitvah dobili kar 29 odstotkov glasov, s čimer bi prvič premagali socialdemokrate (SPÖ), za katere bi glasovalo 28 odstotkov vprašanih.

Kongres FPÖ pa ne bo minil brez kritičnih tonov. Protesti so bili v Gradcu napovedani že dan pred kongresom, danes pa naj bi proti rasistični politiki svobodnjaške stranke demonstrirali tudi na prizorišču kongresa.

Ne spreglejte