Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2017,
16.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Avstrija

Torek, 16. 5. 2017, 16.22

6 let, 6 mesecev

Avstrijske stranke dosegle dogovor o predčasnih parlamentarnih volitvah 15. oktobra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avstrija zastava avstrijska zastava | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vodje poslanskih skupin v avstrijskem parlamentu so danes dosegli dogovor o predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo 15. oktobra, je po pogovorih sporočil vodja poslanske skupine stranke NEOS Matthias Strolz.

Avstrijska vladajoča koalicija med socialdemokrati in ljudsko stranko, znotraj katere so že dlje časa vladala velika razhajanja, je razpadla pred nekaj dnevi po odstopu podpredsednika vlade Reinholda Mitterlehnerja. Glavna vzroka za razpad naj bi bila obojestransko nezaupanje in blokada pri uresničevanju zadanih reform. Koalicija je bila na oblasti od leta 2013.

Kdo bodo največji tekmeci na volitvah

Redne parlamentarne volitve v Avstriji so bile predvidene za jesen prihodnje leto. Na oktobrskih predčasnih volitvah bodo v skladu z javnomnenjskimi raziskavami največji tekmeci za kanclerski položaj socialdemokratski kancler Christian Kern, novi vodja ljudske stranke in zunanji minister Sebastian Kurz ter prvak avstrijskih svobodnjakov Heinz-Christian Strache.

Novi vicekancler, dosedanji pravosodni minister Wolfgang Brandstter bo prisegel v sredo dopoldan. Prav tako novi minister za gospodarstvo Harald Mahrer, so sporočili iz urada avstrijskega predsednika. Ppozicijske stranke naj bi predvidoma v sredo vložile zahtevo za razpis predčasnih volitev. Razjasniti bo tudi potrebno, kdaj naj bi formalno sprejeli odločitev o predčasnih volitvah, predvidoma na izredni seji parlamenta.

SPÖ in ÖVP podprla pakt odgovornosti

Avstrijska opozicijska stranka NEOS je v luči vladne krize na Dunaju predlagala t.i. "pakt odgovornosti". Kot so danes sporočili iz stranke, sta prva moža avstrijskih socialdemokratov in ljudske stranke omenjenemu paktu izrekla ustno podporo. Ostale stranke v avstrijskem parlamentu, svobodnjaki, Zeleni in Team Stronach, so sporočile, da se paktu zaenkrat ne nameravajo pridružiti. Kot predlaga NEOS, naj bi z omenjenim paktom potrdili, da bodo do predčasnih parlamentarnih volitev 15. oktobra na Dunaju sprejeli samo tiste ukrepe, ki ne bodo imeli posledic za državni proračun.

Kern je pred tem danes nagovoril parlament, kjer je razjasnil kar nekaj negotovosti o prihodnosti vlade, ki je bila postavljena pod vprašaj, ko Kurz ni želel prevzeti dolžnosti vicekanclerja. Že zjutraj je avstrijski kancler zagrozil s "prosto igro oblasti" v parlamentu, če Kurz ne namerava prevzeti dolžnosti in to potrdil v nagovoru poslancem. To pomeni, da vlada ne bo več mogla sprejeti nobenih pomembnejših odločitev, ampak le resolucije in formalnosti. O odprtih točkah z vladnega programa pa bo odločala večina v parlamentu, kjer si lahko koalicijske stranke, kljub dogovoru, nasprotujejo.

Socialdemokratski kancler Christian Kern je bil danes precej kritičen do - zdaj že - voditelja koalicijske partnerice. | Foto: Reuters Socialdemokratski kancler Christian Kern je bil danes precej kritičen do - zdaj že - voditelja koalicijske partnerice. Foto: Reuters

Kern je bil v nagovoru sprva kritičen do Kurza, češ da je treba prevzeti odgovornost tudi, ko nekomu to osebno ne koristi. Dodal je, da sprejema Brandstetterja kot vicekanclerja in dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Mahrerja kot novega gospodarskega ministra. Kar pa ni pomembno, saj bo zakonodajno delo opravljal le še parlament.

Do predčasnih volitev jeseni si Kern želi, da bodo uskladili urejen prehod in da bodo lahko predelali še bolj nujne odprte točke na vladi. V preteklih mesecih je delo zastajalo, da so s strani koalicijskih partnerjev za mizo sedeli "napačni ljudje" in da so ostali iz ozadje nadzorovali njihove odločitve. Če se to ponovno zgodi, je "popolnoma vseeno", kdo postane vicekancler," je še dejal Kern.

Kurz je v pojasnilu, zakaj noče prevzeti položaja podpredsednika vlade, dejal, da je to nezdružljivo s številnimi potmi, ki jih ima kot zunanji minister. Prav tako ni izključil možnosti vsebinskega sodelovanje s SPÖ. "Počutim se obvezanega koalicijskemu dogovoru," je še dejal vodja avstrijske diplomacije, še navaja dpa.

Za večino v avstrijskem parlamentu SPÖ potrebuje 92 od 183 poslanskih mandatov. Trenutno imajo socialdemokrati v avstrijskem parlamentu 52 poslancev, ljudska stranka 51, svobodnjaki 28, Zeleni 24, NEOS osem in Team Stronach šest. Štirje poslanci so nepovezani, trije od njih so bili v preteklosti člani FPÖ.
Ne spreglejte