Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2017,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Natisni članek

BiH Jugoslavija terorizem Avstrija

Četrtek, 26. 1. 2017, 13.17

6 let, 6 mesecev

V protiteroristični operaciji prijeli več džihadistov iz držav nekdanje Jugoslavije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Avstrijska policija je danes v obsežni protiteroristični operaciji na Dunaju in v Gradcu prijela 11 oseb, med njimi so trije priseljenci z avstrijskim državljanstvom, dva sta državljana BiH, ter po eden državljan iz Sirije, Bolgarije in Makedonije. Vseh 11 je trenutno v priporu.

Po navedbah graškega tožilstva so priprti stari od 21 in 49 let. V protiteroristični operaciji je sodelovalo skupno 800 policistov.

Graški župan Siegfried Nagl je operacijo označil kot uspešno in poudaril, da je bila operacija rezultat večmesečnega opazovanja in ni bila povezana z aretacijo 17-letnega skrajnega islamista minuli teden na Dunaju, ki ga sumijo načrtovanja napada v avstrijski prestolnici. "Salafistični hujskači v Gradcu so umaknjeni iz prometa," je še dejal.

Operacija osredotočena na muslimanskega pridigarja

Po navedbah tabloida Kronen Zeitung je operacija osredotočena na mrežo muslimanskega pridigarja Mirsada Omerovića, znanega pod vzdevkom Ebu Tejma, iz BiH, ki so ga julija lani v Gradcu obsodili na 20 let zapora zaradi novačenja mladih borcev za skrajno skupino Islamska država. Obsojeni sicer vse obtožbe zanika.

Avstrija v zadnjih letih v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami še ni bila tarča napada islamskih skrajnežev. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva pa je okoli 300 ljudi odšlo ali pa je poskušalo oditi v Sirijo, da bi se pridružili tamkajšnjim skrajnežem. Okoli 90 se jih je nato iz bojev vrnilo, okoli 40 pa jih je na sirskih bojiščih umrlo.

Nemško sodišče je 16-letnico, ki je februarja lani v Hanovru zabodla policista, obsodilo na šest let zapora. Najstnica maroških korenin, ki je bila v času dogodka stara 15 let, je napad izvedla na ukaz teroristične organizacije Islamska država. Policista je z nožem zabodla v vrat in ga hudo poškodovala. 
Ne spreglejte