Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
19.39

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Natisni članek

sojenje sodišče Julian Assange

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 19.39

4 leta, 5 mesecev

Assange na sodišču v Londonu, sodnica zavrnila zahtevo za preložitev sojenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Julian Assange | Pred sodiščem se je zbrala tudi množica Assangeovih podpornikov, ki so zahtevali njegovo izpustitev. | Foto Reuters

Pred sodiščem se je zbrala tudi množica Assangeovih podpornikov, ki so zahtevali njegovo izpustitev.

Foto: Reuters

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki ga je Washington obtožil izdaje vladnih skrivnosti in mu grozi izročitev ZDA, se je danes prvič po šestih mesecih pojavil v javnosti na zaslišanju v Londonu. Sodišče je zavrnilo zahtevo njegovih odvetnikov za preložitev sojenja.

Julian Assange
Novice Assange bo ostal za zapahi tudi po izteku kazni

Proces o izročitvi Juliana Assangea ZDA se bo nadaljeval februarja prihodnje leto, kot je bilo načrtovano, saj je sodnica Vanessa Baraitser zavrnila zahtevo njegovih odvetnikov za trimesečno preložitev, da bi imeli več časa za pripravo na sojenje.

Na sodišče prišel z novim videzom

Za 19. december je določila nov narok za zaslišanje, ki bo pred glavno obravnavo v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA februarja prihodnje leto. Oseminštiridesetletni Avstralec se je na sodišču v Westminstru, ki je obravnavalo časovnico zaslišanj pred glavno obravnavo o izročitvi ZDA, pojavil sveže obrit, oblečen v moder pulover, belo srajco in modro jakno.

Julian Assange | Foto: Reuters Foto: Reuters Assange se je na zaslišanju zdel zmeden, zdelo se je, da se težko spomni svojega rojstva, na koncu obravnave pa je sodnici sporočil, da ne razume, kaj se je zgodilo. Pritožil se je tudi nad pogoji pridržanja v londonskem zaporu Belmarsh na jugovzhodu Londona.

"Ne morem dostopati do svojih objav, zelo težko je karkoli narediti, ti ljudje pa imajo neomejene vire, imajo nepošteno prednost," je dejal s komaj slišnim glasom.

ZDA od Velike Britanije zahtevajo izročitev 48-letnega Assangea, ki ga Washington med drugim obtožuje izdaje vladnih skrivnosti. Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvideno prihodnje leto; začelo naj bi se 25. februarja.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi 175 let zapora.

Julian Assange
Novice Assangeevo izročitev ZDA lahko prepreči le še britansko sodišče
Julian Assange
Novice Britanske oblasti prejele ameriški nalog za izročitev Assangea
Ne spreglejte