Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2019,
14.15

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

28

Natisni članek

arbitraža Piranski zaliv prisluškovanje

Sreda, 3. 4. 2019, 14.15

5 let, 1 mesec

Arbitraža: Slovencem naj bi prisluškovala hrvaška obveščevalna služba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

28

piranski zaliv | Slovenija vztraja pri sodbi, hrvaška politika pa uveljavitev arbitražnega sporazuma zavrača prav zaradi afere s prisluhi. | Foto STA

Slovenija vztraja pri sodbi, hrvaška politika pa uveljavitev arbitražnega sporazuma zavrača prav zaradi afere s prisluhi.

Foto: STA

Hrvaški obveščevalec Davor Franić, ki je poznan tudi kot ''mehanik Davor'' iz afere novačenja Bosancev za tihotapljenje orožja, naj bi stal za nezakonitim snemanjem slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik.

Kljub različnim ugibanjem, da naj bi Jerneju Sekolcu, slovenskemu sodniku pri Stalnem arbitražnem sodišču za meddržavne spore v Haagu, in slovenski agentki pri sodišču Simoni Drenik prisluškovala ameriška ali nemška obveščevalna služba, naj bi za nezakonitimi prisluhi stala hrvaška obveščevalna agencija SOA. Akcijo naj bi vodil hrvaški obveščevalec Davor Franić, poroča 24ur.

Davor Franić je nase opozoril decembra lani, potem ko je hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović z mesta svetovalca za nacionalno varnost razrešila Mateja Radelića. Ta je nato javnosti v pismu razkril, da za izgubo njegove službe stoji prav Franić. V pismu, ki ga je v celoti objavila spletna stran N1, Radelić navaja, da ga je o razrešitvi 5. decembra v kavarni "Torte in To" v Zagrebu obvestil kar Franić, sicer vodja kabineta direktorja hrvaške obveščevalne službe SOA Daniela Markića. Ta naj bi mu že takoj ob začetku "sestanka" pojasnil, da je njun razgovor naročila hrvaška predsednica. Povedal naj bi mu, da je Grabar-Kitarovičeva v procesu reorganizacije urada in da on ne bo več svetovalec. Med pogovorom naj bi mu celo zagrozil z besedami, da če bo na kakršenkoli način škodil ugledu predsednice, da ga bo "zbil z avtom".

Tudi sam Franićev vzpon od slabo poznanega operativca in obveščevalca, ki je v preteklosti deloval na območju BiH, naj bi bil sporen. Po poročanju spletne strani Braniteljski-forum naj bi ga na tako visoko funkcijo postavil zdaj že odstavljeni direktor hrvaške SOA Dragan Lozančić. Nenavadno naj bi bilo predvsem to, ker Lozančić Franića ni poznal osebno, zato tudi ni mogel vedeti, s čim se slednji ukvarja in ali je sploh primeren za službo. Franiću naj bi funkcijo tako priskrbel Igor Dragovan, glavni tajnik stranke SDP, ki je v času Franićevega imenovanja deloval tudi kot podpredsednik parlamentarnega odbora za notranje zadeve in nacionalno varnost.

Franića je kot vodjo kabineta direktorja hrvaške obveščevalne službe SOA nastavil, sedaj že odstavljeni direktor SOA, Dragan Lozančić.  | Foto: STA , Franića je kot vodjo kabineta direktorja hrvaške obveščevalne službe SOA nastavil, sedaj že odstavljeni direktor SOA, Dragan Lozančić. Foto: STA ,

22. julija leta 2015 je hrvaški Večernji list objavil telefonske prisluhe več pogovorov med Sekolcem in Drenikovo. V pogovorih je Sekolec Drenikovo obveščal o pogovorih s preostalimi arbitri in posredno nakazal, da bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem, kar si je želela.

Del pogovorov, ki naj bi jih ujeli hrvaški obveščevalci:

Sodišče je sodbo objavilo leta 2017. Hrvaška stran je med drugim dobila območje, kjer stoji vojašnica na Trdinovem vrhu, Slovenija pa tri četrtine Piranskega zaliva. Slovenija vztraja pri sodbi, hrvaška politika pa uveljavitev arbitražnega sporazuma zavrača prav zaradi afere s prisluhi. Incidenti v Piranskem zalivu pa se nadaljujejo.

Novice Sloveniji tri četrtine Piranskega zaliva, Jorasova hiša in Trdinov vrh na Hrvaškem #zemljevid #video

Izsiljevali naj bi Bosance

Kot poroča 24ur, naj bi bil prav Franić tisti "mehanik Davor", ki je izsiljeval bosanske državljane (ti naj bi bili povezani s salafisti), da na Hrvaškem kupijo orožje in ga pretihotapijo v mesto Doboj v BiH. Nekateri od njih so pomoč poiskali tudi na veleposlaništvu BiH v Ljubljani, o čemer so minuli teden poročali na Planetu:

Novice Bosanec poiskal pomoč v Ljubljani, ker naj bi ga Hrvati na meji izsiljevali #video

 

Ne spreglejte