Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2013,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dubaj letališče Boeing Airbus,

Ponedeljek, 18. 11. 2013, 16.12

8 let

Arabci kupujejo nebo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zalivske države so sklenile največji letalski posel v zgodovini letalstva in vztrajno prevzemajo primat v globalnem letalstvu. Evropska letališča izgubljajo pomen.

Vsi vpleteni v letalsko industrijo letala navadno nabavljajo na mednarodnih letalskih sejmih in takšen sejem prav zdaj poteka v Dubaju. Prvič so sejem organizirali leta 2007, zdaj šest let po tem organizatorji pravijo: "Dubaj je bolj pomemben kot Pariz glede letalstva."

Glede na posle, ki so jih že prvi dan sklenili na tokratnem sejmu, to celo drži. Trije najhitreje rastoči arabski prevozniki so namreč na še nedokončanem dubajskem letališču Al Maktoum sklenili največje posle v zgodovini letalstva, razvijajo sebe, rešujejo pa tudi proizvajalca Boeing in Airbus.

Posli, vredni več skoraj 111 milijard evrov. Zalivski trojček, letalski prevozniki Etihad, Emirates in Qatar Airways, je napovedal nakup skupno skoraj 500 letal in postaja tretji največji igralec v letalski industriji. Predsednik uprave Etihad James Hogan je ob tem sporočil: "Z zdajšnjimi naročili omogočamo razvoj družbe v prihodnosti. Letala, ki jih nabavljamo zdaj, bodo tvorila floto za obdobje od leta 2018 do leta 2030."

Etihad, letalska družba iz Abu Dabija je sklenila posel vreden 41, 6 milijarde evrov

- 56 novih boeingov 777X, 17 največjih boeingov 777-9X, IN 8 letal boeing 777-8X. -87 airbusov vrednih 14,7 milijard evrov. Od tega 50 airbusov A350, različice, ki je še v razvoju. -Družba je največji naročnik največjega čezoceanskega boeinga 787 Dreamliner. Na sejmu je naročila 30 takih letal.

Emirates, letalska družba iz Dubaja je sklenila posle vreden kar 56 milijard evrov - 150 boeingov 777X. - 50 airbusov A380, vrednih 17 milijard evrov. - Družba trenutno upravlja z 39 največjimi komercialnimi letali na svetu.

Fly Dubay, dubajski nizkocenovni prevoznik

11 boeingov 737, vrednih 8,5 milijard evrov. Qatar Airlines iz Dohe

- 50 boeingov 777X, vrednih 14 milijard evrov.

Arabci rešujejo Boeing in Airbus. Boeing je na dubajskem sejmu tako že prvi dan samo na račun arabskih družb sklenil za več kot 73 milijard evrov posla. Gre za največji posel v zgodovini, je dejal predsedujoči Boeingu in CEO Jim McNeary. "Veseli nas, da bomo še naprej sodelovali pri širjenju dubajske aviacije." Airbus letos ni imel naročil, dokler zdaj ni prišlo naročilo iz Arabskih emiratov. Emiratova flota je tako flota airbusov A380. Kar 50 vseh naročil A380 prihaja s strani Emiratov.

Dubaj lahko naslednje leto prehiti London. V samo nekaj desetletjih je Dubaj iz relativne obskurnosti postal eden najpomembnejših letalskih središč na svetu. V Dubaju je doma nacionalni letalski prevoznik Emirates, pa tudi nizkocenovni FlyDubay. Gre za dve najhitreje rastoči letalski družb. Emirate Airways je v treh desetletjih postal tretji največji letalski prevoznik na svetu, takoj za ameriškima Delto in United Airlines.

Kaj bo Evropa? "Zemljepisna lega arabskih držav je perfektna za 21. stoletje," za CNN pravi John Strickland, neodvisni svetovalec za promet. "Prevozniki, kot so Emirates, Etihad in Qatar, z Zaliva lahko dostopajo do vzhajajočih afriških, azijskih in latinsko-ameriških trgov. Če želite iz Latinske Amerike potovati na Kitajsko, glede letalskih povezav in zemljevida, ni prav nobenega pomena, da bi se vmes ustavili v Evropi." Pa še podatek o tem, kaj je na dubajskem letalskem sejmu nabavil največji evropski letalski prevoznik Lufhansa. "Samo" 34 letal.

Ne spreglejte