Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 7. 2018,
18.43

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Južna Koreja izgorelost stres

Nedelja, 8. 7. 2018, 18.43

5 let, 9 mesecev

Antistresni zapori: Za dva dneva jih zaklenejo v sobo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
vrata | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Južni Koreji so pred časom ustanovili prve antistresne zapore, v katere prostovoljno odidejo ljudje, ki iščejo mir in tišino, so izgoreli ali so podlegli deloholizmu modernega življenjskega ritma. Vsak posameznik je zaprt in zaklenjen v sobi dva dneva, prostor pa spominja na pravo zaporniško celico.

Ustanovitelj antistresnih celic Kwon Yong Suk, sicer odvetnik, je do ideje o ''sproščujočem zaporu'' prišel zaradi lastne izgorelosti. ''Dolgih 20 let sem imel izčrpavajoče delo in na teden opravil tudi za sto ur dela. Začele so se zdravstvene težave, ki so vodile naprej v razne odvisnosti. Veliko sem kadil in pil, pozno v noč sem neutrudno delal in od izčrpanosti nisem več vedel, kaj naj naredim, kam se lahko umaknem,'' je za BBC povedal ustanovitelj antistresnega zapora.

Resnični zapor je zunanji svet.

Zaradi lastnikove izkušnje je tako prišlo do ideje o prostoru, kamor se lahko ljudje zatečejo po mir in se izolirajo od zunanjega sveta, prav tako pa ob tem spoznajo nove ljudi, ki so prišli v prostor zaradi podobnih izkušenj in življenjskih zgodb.

Na mizi dnevnik, na tleh podloga za jogo, v kotu prostor za paniko

V zgradbi je 28 enako velikih sob, vsaka pa vsebuje tudi podlogo za jogo, majhno mizo in toaletne prostore. Preden 28 ljudi za dva dneva odide vsak v svojo celico, se tudi spoznajo in med seboj podelijo zgodbe in izkušnje, ki so jih pripeljale do odločitve, da se želijo oddaljiti od življenjskega ritma. V svoje prostore so potem na dan zaprti in zaklenjeni od 13.45 do 9.45 naslednjega dne. Hrano prejmejo skozi majhno odprtino.

dnevnik | Foto: Reuters Foto: Reuters

V celici, ki je med drugim opremljena tudi z oknom, lesenim podom in čajnim setom, je še tako imenovani ''kot za paniko'', na mizah pa obiskovalca pričaka celo dnevnik, kamor lahko zapiše svoje notranje doživljanje.

V zaprte prostore prihajajo tudi otroci

Tihe celice so se odprle leta 2013 v glavnem mestu Seul. Začasno bivanje v antistresnih celicah pa s sabo prinaša tudi omejitve, ki omogočajo ljudem še boljšo distanco od zunanjega sveta. Tako je vsak, ki je v svoji celici zaklenjen 20 ur, brez telefona, elektronskih naprav in kakršnihkoli zunanjih distrakcij modernega življenja.

 Videl sem, da ljudje pridejo sem ravno zaradi tega, da spet najdejo sebe.

''Mislil sem, da bo umik iz delovnega okolja, od telefona, mojega razmerja z ljudmi ter čas brez pitja alkohola in kajenja cigaret težak, a mi je izkušnja dala veliko prenovo telesa in misli,'' je za BBC še povedal Kwon.

Čeprav uporabljajo izolirane celice predvsem izgoreli odrasli ljudje, je najmlajši udeleženec tovrstnega umika štel zgolj 13 let.

Dejan Poženel
Trendi 45-letni menedžer: Zaradi hude izgorelosti sem razmišljal o samomoru #video
Novice Ali znate prepoznati znake stresa? #video
Uroš Drčić
Trendi Izgorelost: ko se zjutraj zbudiš, drhtiš in ne moreš vstati #intervju

 

 

Ne spreglejte