Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2016,
13.25

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

11

Natisni članek

Angela Merkel migranti begunci

Četrtek, 28. 7. 2016, 13.25

7 let, 9 mesecev

Angela Merkel vztraja: Politike do beguncev ne bom spremenila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

11

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je kljub napadom na novinarski konferenci zavrnila pozive k spremembi politike do beguncev.

"Nemčija bo ostala zvesta svojim načelom. Še naprej bomo ponujali zavetje tistim, ki si ga zaslužijo," je poudarila. Dodala je, da se begunci, ki izvajajo teroristična dejanja, posmehujejo Nemčiji, ki jih je sprejela.

"Strah ne more biti podlaga za politično delovanje"

"Pred enajstimi meseci sem rekla, da je Nemčija močna. Toliko stvari nam je uspelo narediti in še danes verjamem, da nam bo uspelo. Nisem rekla, da bo preprosto, toda zgodovinskemu izzivu bomo kos," je dejala.

Priznala je, da napadi v javnosti sprožajo negotovost, zaradi česar je ljudi strah. "A strah ne more biti podlaga za politično delovanje," je dodala. Zatrdila je, da se Nemčija ne bo odpovedala temeljnemu načelu humanitarne odgovornosti.

"Džihadisti bi radi postavili pod vprašaj našo pripravljenost sprejeti ljudi, ki potrebujejo pomoč. Temu odločno nasprotujemo," je dejala Merklova.

Napada v posmeh državi in tistim, ki beguncem pomagajo

Kanclerka je ostro obsodila nedavna napada v Würzburgu in Ansbachu, ki sta ju zagrešila begunca. Dejala je, da sta napada v posmeh državi, ki ju je sprejela, in tistim, ki beguncem pomagajo, ter tudi številnim beguncem, ki v Nemčiji iščejo pomoč pred nasiljem in vojno.

Merklova, ki je zaradi dogajanja prekinila dopust, je dejala, da napadi, ki jim je bila v zadnjem tednu priča Nemčija, povzročajo pretresenost in depresivnost, a ne pomenijo, da so nemške oblasti izgubile nadzor.

Ne gre za vojno proti islamu, temveč proti Islamski državi

"Prekršeni so bili civilizacijski tabuji," je dejala o napadih ne samo v Nemčiji, ampak tudi drugod po svetu. "Zgodili so se tam, kjer bi lahko bil kdorkoli od nas," je dodala.

Zatrdila je, da ne gre za vojno proti islamu, temveč za boj ali vojno proti Islamski državi.

Srbija zaradi migrantov zaostruje nadzor na mejah
Potem ko je Srbija zaradi migrantov že okrepila nadzor na mejah z Bolgarijo in Makedonijo, bo poostren nadzor uvedla še na mejah s Kosovom in Črno goro. S tem naj bi zaprli nove migrantske poti, ki so se odprle po zaprtju balkanske poti, je za televizijo RTS v sredo zvečer dejal srbski notranji minister Nebojša Stefanović.

Ne spreglejte