Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
7.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

4

Natisni članek

Severna Koreja komunizem ZDA mučenje noad

Torek, 20. 6. 2017, 7.16

6 let, 6 mesecev

Ameriški študent po izpustitvi iz severnokorejskega zapora umrl

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

4

Severna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Družina 22-letnega ameriškega študenta Otta Warmbierja je sporočila, da je ta teden dni po vrnitvi iz Severne Koreje v ponedeljek umrl. Poudarjajo, da je bil v tamkajšnjem priporu žrtev grozljivih zlorab. Predsednik ZDA Donald Trump je izrazil sožalje družini in odločnost, da prepreči podobne tragedije.

Warmbierja je policija v Severni Koreji aretirala januarja lani, ker naj bi ukradel komunistični propagandni plakat. Po sodnem procesu so ga prisili v priznanje "hudodelstva" in obsodili na 15 let strogega zapora. Po posredovanju administracije Donalda Trumpa so ga 13. junija izpustili, a je bil v izjemno slabem stanju.


Preberite še:
Severna Koreja iz prve roke: "To je najbolj mračen, najbolj 'odbit' sistem na svetu" (video)
Kaj se dogaja v najbolj mračni državi na svetu, v kateri vlada obupna beda?
Takšno je življenje v socializmu #foto


Ameriški zdravniki so postavili diagnozo neodzivne budnosti. Warmbier je bil buden, vendar se ni odzival in ni govoril. Njegov oče Fred Warmbier je izrazil hvaležnost Trumpovi vladi in kritiziral vlado Baracka Obame, ki ji njegovega sina ni uspelo spraviti domov. Severno Korejo je obtožil, da so njegovega sina terorizirali, vendar ameriški zdravniki niso odkrili znamenj telesnega nasilja.

Pot v kraje, kamor jih mama ne bi pustila

Komunistični režim trdi, da je Warmbier vzel tableto in potem zbolel, česar zdravniki v ZDA niso mogli potrditi. V Severno Korejo je odpotoval prek ameriške potovalne agencije Mladi pionirji, ki oglašuje svojo ponudbo kot pot v kraje, kamor jih mama ne bi pustila. Poleg Severne Koreje so to še Iran, Irak, države nekdanje Sovjetske zveze in podobne.

Severna Koreja ima zaprte še tri Američane. Trump je v uradni izjavi skupaj s prvo damo Melanio izrekel sožalje družini pokojnika. Zatrdil je, da ga je Warmbierjeva usoda utrdila v odločnosti, da prepreči podobne tragedije zaradi režima, ki ne spoštuje osnovnega človeškega dostojanstva. Sporočil je, da žaluje za zadnjo žrtvijo tega režima. Pred tem je dejal, da so študenta vsaj spravili domov, stran od surovega režima.

Ne spreglejte