Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

James Foley posnetek usmrtitev

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 10.27

8 let

Ameriški novinar ni bil obglavljen na posnetku?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Posnetek obglavljenja ameriškega novinarja Jamesa Foleyja, ki je šokiral svet, naj bi bil zaigran, umor naj bi se dejansko zgodil, ko kamere niso bile prižgane. Osumljencev za umor novinarja je več.

Posnetek smrti ameriškega novinarja, ki ga je usmrtil član Islamske države – ta je imel britanski naglas –, je postal močno propagandno orodje islamskih skrajnežev, ko so ga prejšnji teden objavili na spletu in je obšel svet. Vendar pa naj bi bil posnetek po mnenju forenzičnih analitikov zrežiran, poroča britanski The UK Times. Mednarodno podjetje za forenzično znanost, ki sodeluje z britansko policijo, po pisanju časnika meni, da je bil Foley zagotovo usmrčen, da pa so uporabili trike s kamero in različne postprodukcijske tehnike.

Eden od forenzičnih strokovnjakov je za The UK Times ocenil, da je do usmrtitve prišlo, ko se je kamera ustavila. Analitiki so izpostavili več nekonsistentnosti, ki kažejo, da posneto obglavljenje Foleyja dejansko ni bila njegova smrt: - videti ni nobene krvi, čeprav je usmrtitelj na področju Foleyjevega vratu nož povlekel najmanj šestkrat. - Zvoki, ki naj bi jih delal Foley, se ne zdijo konsistentni s tem, kar bi pričakovali. - Na Foleyjevem vratu ni videti nobene ureznine, čeprav njegov rabelj z roko delno zastira pogled.

Forenzično podjetje, ki ni želelo biti imenovano, ni prišlo do dokončnega odgovora, strinjajo pa se, da je bil novinar usmrčen. Foleyja, ki je v Siriji izginil novembra 2012, je Islamska država obglavila v odgovor na ameriške letalske napade na položaje islamistov na severu Iraka.

Britanski islamisti poimenovani po Beatlih Britanski varnostni službi MI5 in MI6 sta po navedbah britanskih medijev kot glavnega osumljenca za umor Foleyja identificirali 23-letnega Abdula Majeeda Abdula Baryja iz Londona. Bary, nekdanji raper, znan z umetniškim imenom Lyricist Jinn oziroma L Jinny, je sin v Egiptu rojenega islamista, ki čaka na sojenje v New Yorku zaradi smrtonosnega bombnega napada leta 1998 na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji.

Nekdanji talci, ki jih je zadrževala Islamska država, pravijo, da je Bary eden od več džihadistov, ki so jim nadeli ime The Beatles po priljubljeni britanski skupini zaradi njihovih britanskih naglasov. Bary, ki je nedavno tvitnil fotografijo, na kateri z levico drži obglavljeno glavo, je eden od treh Britancev, ki so osumljeni, da bi bili lahko zamaskirani morilec z vzdevkom John (po Johnu Lennonu, članu The Beatles).

Več osumljencev Poleg Baryja, ki je v Sirijo odpotoval lani, sta po poročanju MailOnline za umor novinarja osumljena še 20-letni heker iz Birminghama Abu Hussain Al-Britani in Abu Abdullah Al-Britani iz Portsmoutha, ki je tudi v 20. letih.

Abu Hussain Al-Britani s pravim imenom Junaid Hussian je bil leta 2012 zaprt zaradi kraje osebnih podatkov od nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira, Islamski državi pa je med drugim pomagal s hekerskimi napadi na britanske banke in znane osebnosti.

Abu Abdullah Al-Britani pa naj bi med drugim na spletnih družbenih omrežjih mladim delil nasvete, kako potovati v Sirijo in Irak ter jih spodbuja, naj se pridružijo džihadu.

Med osumljenci za umor Foleyja sta po poročanju The Telegrapha tudi brat britanskega zdravnika, ki je bil v preteklosti obtožen ugrabitve dveh zahodnih vojnih dopisnikov, in nekdanji član tolpe, ki se je spreobrnil v islam in odpotoval v Sirijo.

V naslednjih dneh naj bi v Veliko Britanijo odpotovalo več protiterorističnih strokovnjakov, da bi pomagali identificirati Foleyjevega morilca, poroča Daily Mail.

Ne spreglejte