Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 12. 2023,
11.58

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Rdeče morje Hutiji Jemen Izrael

Nedelja, 31. 12. 2023, 11.58

4 mesece

Ameriška ladja v Rdečem morju sestrelila dve raketi iz Jemna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Ameriški vojaški rušilec USS John S. McCain | Oborožene skupine, ki nasprotujejo Izraelu, v odziv na njegovo posredovanje v Gazi, kjer je od začetka oktobra umrlo že več kot 20 tisoč ljudi, izvajajo napade tudi drugod v regiji. Njihove tarče so na primer ameriške sile v Iraku in Siriji, kjer naj bi po trditvah Washingtona za napadi stale skupine, ki jih podpira Iran. Na fotografiji rušilec mornarice ZDA. | Foto Reuters

Oborožene skupine, ki nasprotujejo Izraelu, v odziv na njegovo posredovanje v Gazi, kjer je od začetka oktobra umrlo že več kot 20 tisoč ljudi, izvajajo napade tudi drugod v regiji. Njihove tarče so na primer ameriške sile v Iraku in Siriji, kjer naj bi po trditvah Washingtona za napadi stale skupine, ki jih podpira Iran. Na fotografiji rušilec mornarice ZDA.

Foto: Reuters

Ameriški rušilec je v Rdečem morju sestrelil dve iz Jemna izstreljeni protiladijski balistični raketi, ko se je odzval na klic na pomoč tovorne ladje, je sporočila ameriška vojska. Raketi sta prileteli z območja pod nadzorom hutijskih upornikov, so zapisali in dodali, da gre za že 23. napad Hutijev na mednarodni pomorski promet od 19. novembra.

Ameriška mornarica
Novice Ali ameriška mornarica izgublja nadzor nad odprtim morjem?

Kot je glede posredovanja sporočila ameriška vojska, sta se na prošnjo za pomoč kontejnerske ladje pod dansko zastavo, ki naj bi jo zadela raketa, odzvala dva njihova rušilca. Eden od njiju je sestrelil dve raketi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kasneje so dodali, da so potopili tudi tri plovila Hutijev, s katerih naj bi izstreljevali rakete.

Hutiji že dlje časa napadajo plovila na pomembni poti pomorskega prometa v Rdečem morju, pri čemer navajajo, da gre za podporo Palestincem v Gazi, kjer Izrael vodi silovito ofenzivo proti skrajnemu gibanju Hamas.

Gaza
Novice Vrstijo se pozivi Izraelu, naj konča napade na Gazo

Napadi predstavljajo vse večjo grožnjo za tranzitno pot, po kateri potuje do 12 odstotkov globalne trgovine, zaradi česar so ZDA ta mesec za zagotavljanje varnosti plovbe vzpostavile posebno pomorsko skupino, v kateri sodeluje več držav.

Oborožene skupine, ki nasprotujejo Izraelu, v odziv na njegovo posredovanje v Gazi, kjer je od začetka oktobra umrlo že več kot 20 tisoč ljudi, izvajajo napade tudi drugod v regiji. Njihove tarče so na primer ameriške sile v Iraku in Siriji, kjer naj bi po trditvah Washingtona za napadi stale skupine, ki jih podpira Iran.

Ne spreglejte