Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 4. 2021,
14.58

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

11

Natisni članek

EMA ZDA cepivo Johnson & Johnson

Torek, 13. 4. 2021, 14.58

3 leta

Johnson & Johnson ustavil dobavo cepiva za EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

11

cepivo Johnson & Johnson | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Podjetje Johnson & Johnson je ustavilo dobavo svojega cepiva proti novemu koronavirusu Evropski uniji. Odločitev je posledica predloga ameriške zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA), ki je predlagala začasno ustavitev uporabe cepiva proti novemu koronavirusu podjetja Johnson & Johnson, potem ko so pri šestih osebah po cepljenju z njim potrdili redko motnjo, povezano z nastankom krvnih strdkov.

Predstavnik Ameriške zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA) Peter Marks je danes potrdil, da je po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson v ZDA ena oseba umrla zaradi zapletov, povezanih s krvnimi strdki, druga pa je v kritičnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobni zapleti tudi pri AstraZeneci

Marks je zaplete primerjal tudi z zapleti v Evropi po cepljenju s cepivom AstraZenece, ki temelji na podobni adenovirusni vektorski tehnologiji.

"Odločili smo se, da preložimo razdeljevanje svojega cepiva v Evropi," so sporočili. Dodali so, da skupaj s pristojnimi evropskimi oblastmi preverjajo primere motenj strjevanja krvi, informacije ameriškega podjetja povzema STA.

"Tesno sodelujemo s strokovnjaki in zdravstvenimi oblastmi. Trdno podpiramo odprto odprto komuniciranje o teh informacijah z zdravstvenim osebjem in javnostjo," so navedli v ameriškem podjetju.

Prva pošiljka že na poti v Slovenijo

Slovenija je prvo pošiljko cepiva podjetja Johnson & Johnson pričakovala v petek 16. aprila, je pred dnevi dejal Jelko Kacin, državni sekretar in nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti novemu koronavirusu. Prišlo naj bi sedem tisoč odmerkov, nato pa 26. aprila še 12 tisoč odmerkov.

Jelko Kacin | Foto: STA , Foto: STA ,

Kacin je danes za TV Slovenija povedal, da je petkova pošiljka že na poti v Slovenijo in bo šla v karantensko skladišče dokler se zadeve ne razčistijo.

Kadar koli se med cepljenjem pojavijo kakršni koli zapleti, se po besedah Kacina cepivo začasno umakne, gre v takšno karantensko skladišče, in počaka, dokler se razmere ne razčistijo, dokler preiskava ni končana in se potem ponovno sprosti.

FDA: Začasen in previdnosten ukrep

Johnson & Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters Kot so danes na Twitterju sporočili iz FDA, gre za začasen in previdnosten ukrep, medtem ko bodo skupaj s centrom za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) proučili morebitne povezave med krvnimi strdki in cepivom. Prekinitev naj bi zdravstvenim ustanovam tudi omogočila načrtovanje "posebnega zdravljenja, ki ga terja ta tip krvnih strdkov", povzema STA.

Ameriški časnik New York Times je že pred sporočilom FDA poročal o šestih primerih redke motnje strjevanja krvi, ki so jih zaznali pri ženskah, starih med 18 in 48 let. Ena od njih je umrla, ena pa je v kritičnem stanju v bolnišnici v Nebraski. Po poročanju časnika je cena delnice podjetja Johnson & Johnson nemudoma upadla za tri odstotke.

Bela hiša je danes sporočila, da odločitev o začasni prekinitvi cepljenja s cepivom Johnson & Johnson ne bo vplivala na kampanjo cepljenja proti covidu-19 v ZDA.

London žurka koronavirus
Novice Odpravili koronaukrepe: Angleži žurali, kot da "so spet premagali naciste" #foto

Do zdaj cepili 6,8 milijona ljudi

Do ponedeljka so sicer v ZDA s cepivom Johnson & Johnson cepili kar 6,8 milijona ljudi. Prav ta teden je stekla tudi dobava tega cepiva v EU, potem ko mu je evropska agencija za zdravila (EMA) prižgala zeleno luč sredi marca. Do konca junija EU pričakuje dobavo od 50 do 55 milijonov odmerkov.

potni list
Novice Poleti že covidna potrdila? Med pobudnicami tudi Slovenija.

Samo en odmerek

Cepivo je prvo v EU, ki zagotavlja učinkovito zaščito že po prvem odmerku, obenem pa ga je lažje hraniti. Izkazalo se je kot učinkovito tudi pri britanski, južnoafriški in brazilski različici novega koronavirusa.

A po drugi strani je EMA že pretekli teden sporočila, da je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom Johnson & Johnson in krvnimi strdki, in sicer zaradi štirih resnih primerov neobičajnih krvnih strdkov z nizkimi vrednostmi trombocitov v ZDA, eden od primerov je bil smrten.

Le nekaj dni pred tem EMA sporočila, da gre pri podobnih krvnih strdkih za redek stranski učinek po cepljenju s cepivom AstraZenece. 

Novice Tako so se sredi Zagreba glasno zabavali #video
cepivo, cepljenje
Novice Velik test na Danskem
Ne spreglejte