Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2020,
19.10

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

30

Natisni članek

Kitajska ZDA Koronavirus

Sreda, 1. 4. 2020, 19.10

4 leta

Američani prepričani: Kitajci prikrivajo obseg izbruha koronavirusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

30

Kitajska koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kitajska naj bi po mnenju ZDA prirejala število okuženih in smrti zaradi novega koronavirusa, poroča ameriški medij Bloomberg, ki se sklicuje na vire iz Bele hiše.

O prikrivanju razsežnosti izbruha koronavirusa na Kitajskem so pred dnevi opozarjali že britanski znanstveniki, ki menijo, da bi lahko bilo okuženih na Kitajskem tudi do 40-krat več, kot kažejo uradne statistike.

Podobno naj bi ugotovili tudi ameriški strokovnjaki, ki so pripravili poročilo za Belo hišo, poroča ameriški medij Bloomberg. V njem dvomijo o resničnosti uradnih številk. Te kažejo, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri nekaj več kot 81 tisoč ljudeh, umrlo pa naj bi nekaj več kot tri tisoč ljudi.

Prav tako so šele zdaj, po pritisku preostalega sveta, v statistiko začeli šteti tudi asimptomatske primere. To so primeri, ko ljudje nimajo simptomov bolezni covid-19, vendar so bili na testu pozitivni.

Boris Johnson
Novice Britanci jezni na Kitajsko: okuženih precej več ljudi?

S svojimi podatki vplivali na ukrepe v drugih državah

Bela hiša | Foto: Reuters Foto: Reuters Kitajska je med divjanjem epidemije večkrat spremenila metodologijo štetja potrjenih okužb in smrtnih žrtev. Kot je povedala  Deborah Birx, imunologinja, ki svetuje Beli hiši, je poročanje Kitajske verjetno vplivalo na ukrepe po drugih državah.

"Ker smo imeli napačne podatke oziroma je velik del njih manjkal, so zdravstveni sistemi po svetu mogoče sprejemali napačne odločitve, kot se zdaj kaže v Italiji in Španiji," je dejala Brixova.

Še nekaj držav, ki prikrivajo podatke

V poročilu so med drugim omenjene še nekatere države, ki naj bi prikrivale resnične številke v epidemiji novega koronavirusa. Podatke naj bi prirejali tudi Iran, Rusija, Indonezija in predvsem Severna Koreja, kjer še vedno niso potrdili niti enega pozitivnega primera.

Ameriški zunanji minsiter Mike Pompeo je Kitajsko že javno pozval, naj bo transparentna pri objavi podatkov.

V zadnjem času si Kitajska želi naklonjenost sveta pridobiti tudi s pomočjo, ki jo ponuja preostalim državam. Za tem naj bi stal močan propagandni stroj, ki skrbi, da bo čim več ljudi opazilo njihovo pomoč. Več o tem tukaj:

Novice Kitajska: vsi morajo izvedeti, kaj delamo v Italiji

Število okužb s koronavirusom v ZDA preseglo 190.000, mrtvih 4100

Število okuženih s koronavirusom v ZDA je naraslo na 190.740, umrlo pa je 4100 ljudi, kažejo zadnji podatki univerzitetnega centra John Hopkins. Največ okuženih je v državi New York, in sicer 83.712, umrlo je 1941 ljudi. V mestu New York pa je ob 47.349 okužbah umrlo več kot 1100 ljudi.

Bolezen covid-19 je postala tretji najpogostejši vzrok smrti v ZDA za srčnim infarktom in rakom. Podatki, ki jih je zbrala zdravnica iz San Diega Maria Danilycheva, kažejo, da zaradi koronavirusa danes na dan povprečno umre 748 Američanov. Zaradi infarkta jih umre 1774, zaradi raka pa vsak dan 1641. STA
Ne spreglejte