Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

protest korupcija demonstracije Alenka Bratušek Andrej Fištravec

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 9.20

8 let

AFP o Sloveniji: Nezadovoljstvo zaradi korupcije še naprej tli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav so se protesti nekoliko umirili, so številni Slovenci še vedno ogorčeni zaradi nepotizma in sebičnosti politikov v državi, ki se bori z recesijo in visoko brezposelnostjo, piše AFP.

Francoska tiskovna agencija AFP se je razpisala o korupciji in protestniškem gibanju v Sloveniji, pod drobnogled pa je vzela mesto Maribor, kjer so se demonstracije proti politični oblasti tudi začele. "Življenje v Mariboru, drugem največjem mestu v Sloveniji, je spet mirno, tamkajšnji prebivalci srkajo kavo na senčnem trgu, kjer so se pred nekaj meseci protestniki v oblaku solzivca spopadli s policijo," uvodoma zapišejo pri AFP-ju, vendar ob tem opozorijo, da pod na videz mirno zunanjostjo še vedno tli protestniški duh.

Pod pritiskom, da se spopadeta s korupcijo in obudita gospodarstvo, sta tako nova slovenska premierka Alenka Bratušek kot tudi novi mariborski župan Andrej Fištravec. "Če bo storil napako, mu bodo moje gibanje in preostale organizacije dihale za vrat," za AFP poudarja Sanjin Jašar, eden izmed vodij mariborskih protestov. "Slovenija je tako koruptivna država … Potrebovali bi vsaj še 100 ali 200 obsodb, da bi spet vzpostavili red," aktivista še citira AFP.

Francoski novinarji izpostavljajo, da ima Slovenija dolgo zgodovino globoko zakoreninjene korupcije. "V 20 letih od osamosvojitve je država zaradi korupcije izgubila okoli 10 milijard evrov, kar je pravo bogastvo za tako majhno državo," so zapisali. Ogromno denarja je izpuhtelo tudi ob mariborski kandidaturi za evropsko prestolnico kulture, dodajajo.

Slabe gospodarske napovedi so še okrepile nezadovoljstvo ljudi. Slovenija, ki je bila nekdaj model uspešnega novinca v Evropski uniji in evroobmočju, je v recesiji, zaradi številnih slabih bančnih posojil pa bi lahko postala naslednja članica območja, ki bi potrebovala mednarodno finančno pomoč. Brezposelnost na ravni države znaša 13 odstotkov, v Mariboru pa je ta še višja, in sicer 18,4-odstotna. Za reševanje nastalega položaja so potrebni protikrizni ukrepi, kar ljudi še dodatno razburja, navaja AFP.

Nekaj upanja prinašajo novi obrazi na politični sceni, saj sta bila tako Bratuškova kot Fištravec, preden sta prevzela trenutni funkciji, relativno neznana politika. Tiskovna agencija vendarle opozarja, da ljudje niso povsem pomirjeni – Fištravec je obdan z enakim koruptivnim mestnim svetom kot poprej, Bratuškova pa je položaj predsednice vlade prevzela brez volitev. Ključno bo, da politiki ostanejo pod nadzorom, svojih položajev pa ne izkoriščajo tako kot njihovi predhodniki, še sklene AFP.

Ne spreglejte