Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 7. 2018,
18.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Francija politika predsednik

Nedelja, 22. 7. 2018, 18.41

5 let, 9 mesecev

Afera Benalla: Francoski sodnik uradno odprl preiskavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
sodišče kladivo | Foto STA

Foto: STA

Preiskovalni sodnik je danes uradno odprl preiskavo proti donedavnemu tesnemu sodelavcu francoskega predsednika Alexandra Benallaja zaradi nasilja nad protestniki. Benallaja in še štiri domnevno vpletene v afero naj bi sodnik še danes tudi zaslišal in se nato odločil o morebitni vložitvi obtožnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Benallaja so odpustili s položaja pomočnika vodje kabineta predsednika Emmanuela Macrona, kjer je bil zadolžen za predsednikovo varnost, šele po javni objavi posnetka njegovega napada na protestnike v medijih.

Benallaja so priprli zaradi nasilja, zlorabe pooblastil...

Zaradi incidenta, med katerim je nosil policijsko čelado z vizirjem, čeprav ni bil nikoli pripadnik policije, se je Benalla znašel v priporu skupaj s sodelavcem Vincentom Crasejem, zaposlenim pri Macronovi stranki Naprej republika, ki je bil v času incidenta skupaj z njim.

Benallaja so priprli zaradi nasilja s strani javnega uslužbenca, zlorabe pooblastil, nezakonite uporabe policijskih oznak in sodelovanja pri nedovoljeni uporabi nadzornega posnetka. Alexandre Benalla | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi Craseja in še tri priprte policiste, osumljene, da so Benallaju protizakonito priskrbeli video posnetek dogajanja, da bi si opral ime, naj bi preiskovalni sodnik zaslišal še danes.

Macron se o aferi še ni izrekel

Afera dobiva vse bolj neprijetne razsežnosti za Macrona, ki se doslej o njej še ni izrekel. Opozicijski poslanci zahtevajo, da pojasni svoje stališče, zaradi zadeve pa bodo poslanci v ponedeljek dopoldne zaslišali notranjega ministra Gerarda Collomba, ki naj ne bi ukrepal, čeprav je bil o incidentu obveščen.

Opozicijski poslanci so ob tem tudi blokirali razpravo o predlogu zakona o reformi ustave v narodni skupščini. Vlada se je zato danes odločila, da bo predlog umaknila iz razprave in počakala na "ugodnejši čas", dodaja AFP.

26-letnega Benallaja so po napadu na protestnike med prvomajskimi protesti sprva sicer za dva tedna suspendirali brez plačila, a se je nato vrnil in se še naprej pojavljal v neposredni bližini Macrona.

telo
Trendi "Od žensk se pričakuje vitkost, mišice, a hkrati tudi obline" #intervju

Zagotovili so mu tudi službeni avtomobil s šoferjem

Olje na ogenj je prililo razkritje, da so mu kljub temu dovolili vselitev v prestižno stanovanje za vladne uslužbence ob Seni in mu zagotovili službeni avtomobil s šoferjem.

Benalla na posnetku, ki ga je na prvomajskih demonstracijah s telefonom posnel študentski aktivist, obvlada in udari protestnika, v drugem posnetku pa mlado žensko držal za vrat, jo odvleče od policistov ter grobo potisne na tla.

Obe žrtvi so identificirali in naj bi ju zaslišali v prihodnjih dneh, dodaja AFP.

Sirija
Novice Iz nemirne Sirije evakuirali 800 prostovoljcev Belih čelad
zapora ceste
Avtomoto Cestna zapora leta: zaprli bodo glavno cesto proti Idriji #video
Ne spreglejte