Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2018,
19.40

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Palestina Mahmud Abas

Torek, 20. 2. 2018, 19.40

6 let, 2 meseca

Abas v Varnostnem svetu ZN pozval k priznanju Palestine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Mahmud Abas | Foto Reuters

Foto: Reuters

Palestinski predsednik Mahmud Abas je na današnjem rednem mesečnem odprtem zasedanju Varnostnega sveta ZN v New Yorku pozval svet k priznanju palestinske države ter kritiziral Izrael in trenutno ameriško vlado. Palestina ima od leta 2012 v ZN status opazovalke podobno kot Vatikan.

Izrael ni pripravljen priznati Palestine, zato tega ne bodo storile niti ZDA, ki imajo kot stalna članica Varnostnega sveta pravico do veta. Izraelski veleposlanik pri ZN je nemudoma za Abasom zavrnil palestinski poziv in zatrdil, da so edina pod do državnosti pogajanja z Izraelom.

Abas si želi mednarodno konferenco

Abas je tudi pozval k pripravi mednarodne konference do sredine letošnjega leta, na kateri bi tlakovali pot za priznanje Palestine v okviru širšega bližnjevzhodnega mirovnega procesa. "Za rešitev palestinskega vprašanja je ključnega pomena vzpostavitev multilateralnega mednarodnega mehanizma, ki bi izhajal iz mednarodne konference," je dejal.

Abasov predlog za mednarodno konferenco je namenjen zmanjšanju vpliva ZDA v mirovnem procesu, ki je na mrtvi točki od leta 2014, ko je prejšnja ameriška vlada obupala nad nadaljevanjem izraelskih gradenj na zasedenih ozemljih, zaradi česar se Palestinci niso hoteli pogajati.

Abas je v svojem prvem nastopu v Varnostnem svetu ZN od leta 2009 dejal, da bi mednarodna konferenca vodila do članstva Palestine v ZN, medsebojnega priznanja z Izraelom in novega mednarodnega mehanizma za končno rešitev.

Palestina | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi posebni odposlanec ZN za Bližnji vzhod Nickolay Mladenov je med svojim opisom položaja dejal, da mora mednarodna skupnost še naprej zagovarjati bistvene spremembe v izraelski politiki do naselbin, in dodal, da trenutno ne gre za pogajanja med enakovrednima partnerjema.

Ameriška veleposlanica napadla ZN, da so preveč protiizraelski

Ameriška veleposlanica Nikki Haley je nato znova napadla ZN, da so preveč protiizraelski, kar naj bi bil razlog za to, da ni napredka. Abasa je kritizirala, da je takoj po svojem nastopu zapustil dvorano, in mu zagotovila, da so ZDA pripravljene pomagati, vendar pa se ne bodo trudile, če tega noče.

V simbolično podkrepitev svojih besed je omenila, da za njo sedi ameriška pogajalska ekipa, v kateri je bil tudi zet predsednika ZDA Donalda Trumpa Jared Kushner. Trumpovo priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, kar je zavrnilo 14 od 15 članic Varnostnega sveta in velika večina članic ZN, pa je predstavila kot nujen korak za premik zadev.

Odkorakal iz dvorane in obrnil hrbet izraelskemu veleposlaniku

Abas, ki ga je v Varnostni svet povabila v mesecu februarju predsedujoča država Kuvajt, je med svojim govorom še dejal, da je Izrael okupacijo spremenil v stalno kolonizacijo in se vede kot država, za katero mednarodno pravo ne velja. Po nastopu je odkorakal iz dvorane, da simbolično obrne hrbet izraelskemu veleposlaniku Dannyju Danonu, ki je bil na vrsti za njim.

Njegov govor je minil v pričakovanih kritikah Palestincev in ZN, Abasa pa je zaradi odhoda iz dvorane obtožil, da spet zavrača dialog, in zatrdil, da zaradi tega več ni del rešitve, ampak del težave. Ni sicer jasno, kdo razen Abasa bi trenutno lahko bil del rešitve na palestinski strani, kjer je alternativa le še zakleti sovražnik Izraela Hamas.

Za glavnimi igralci so svoje mnenje povedali še preostali, med njimi ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija, ki je pozval k obnovi pogajanj med Izraelci in Palestinci ter ponovil, da je Rusija pripravljena gostiti ta pogajanja in pomagati tudi drugače. Nebenzija se je zavzel za ohranitev arhitekture ureditve spora na Bližnjem vzhodu.

Ne spreglejte