Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
14.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

ZZZS bolniški dopust

Četrtek, 20. 4. 2017, 14.30

6 let, 6 mesecev

ZZZS vedno več delodajalcem zagotavlja elektronsko vlaganje refundacijskih zahtevkov za nadomestila plač med začasno zadržanostjo od dela (bolniškim dopustom)

Oglasno sporočilo

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju ZZZS) vedno večjemu številu delodajalcev zagotavlja elektronsko vlaganje refundacijskih zahtevkov za nadomestila plač zaradi začasne zadržanosti od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja prek državnega informacijskega sistema e-VEM na naslovu http://evem.gov.si/. Od oktobra 2016, ko je ZZZS v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo uvedel to novo e-storitev, do vključno marca 2017 je tako ZZZS prejel in obdelal že 11.622 zahtevkov za izvedbo 23.660 obračunov za delavce, ki so bili na bolniškem dopustu v breme ZZZS.

Elektronsko vlaganje refundacijskih zahtevkov je od 1. oktobra 2016 za delodajalce prostovoljno in predstavlja eno izmed dodatnih možnosti za vlaganje teh zahtevkov. Vlagatelji tako lahko po novem izbirajo, ali bodo uporabljali sistem e-VEM ali bodo zahtevke še naprej vlagali po navadni pošti (v papirnati obliki). Uporaba sistema e-VEM delodajalcem omogoča lažje, preprostejše, hitrejše in tudi cenejše poslovanje z ZZZS. Uporaba novega, elektronskega načina vlaganja refundacijskih zahtevkov se zato med delodajalci vsak mesec poveča, saj se je število oddanih obračunov vsak mesec v povprečju povečalo za 17 odstotkov (december 2016–marec 2017; slika 1).

Število prejetih elektronskih zahtevkov in obračunov od oktobra 2016 do marca 2017. | Foto: Število prejetih elektronskih zahtevkov in obračunov od oktobra 2016 do marca 2017.

Delodajalci lahko elektronsko vložijo zahtevke za izplačilo nadomestila za delavce, zaposlene pri delodajalcu. Vlaganje zahtevkov za samostojne zavezance same za zdaj še ni mogoče. Ti potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela, ki ga na hrbtni strani izpolni finančna uprava, pošljejo še v pisni obliki.

Delodajalcem je rešitev na voljo v dveh oblikah. Manjši delodajalci bodo uporabljali predvsem tisto, ki je pripravljena v obliki spletne aplikacije. Rešitev omogoča pregleden vnos podatkov zahtevka in obračunov, pripravo informativnega izračuna, pripenjanje prilog (npr. preslikanih bolniških listov) in pošiljanje zahtevka na ZZZS. Delodajalci lahko v rešitvi spremljajo obravnavo zahtevkov – tudi tistih, ki so jih na ZZZS vložili pred začetkom uporabe sistema e-VEM.
 
Za večje delodajalce pa je pripravljen elektronski vmesnik, ki se uporabi neposredno iz aplikacij za obračun plač. V tem primeru delodajalec ali njegov pogodbeni partner (npr. računovodski servis) podatke pripravi v aplikaciji, ki jo uporablja za obračun plač zaposlenih. V isti aplikaciji pripravi tudi priloge in nato podatke na preprost način pošlje portalu e-VEM, portal pa jih posreduje v informacijski sistem ZZZS.

Ker je elektronsko vlaganje za delodajalce preprostejše, na ZZZS pričakujemo, da bomo vse večji delež zahtevkov prejeli v elektronski obliki. V tej smeri gredo pričakovanja tudi zaradi velikega zanimanja podjetij, ki razvijajo aplikacije za obračun plač, da jih nadgradijo in povežejo z elektronskim vmesnikom portala e-VEM. Tak interes je namreč izrazilo že 23 proizvajalcev aplikacij, eden od njih je povezavo že uvedel, sedem jih je v postopku testiranja.

Nova informacijska rešitev omogoča nov, sodoben način komuniciranja med delodajalci in ZZZS. Ko bodo uvedeni elektronski bolniški listi, bo postopek še preprostejši, saj delodajalcem ne bo več treba prilagati slik listin, na ZZZS pa ne bo treba več ročno preverjati usklajenosti podatkov iz zahtevka in listin.

Ne spreglejte