Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2018,
13.10

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

odpadki okolje onesnaženje

Četrtek, 31. 5. 2018, 13.10

5 let, 10 mesecev

Župan: Bale z odpadki bodo verjetno morali odstraniti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Podjetje za ravnanje z odpadki Publikus bo moralo z zemljišča v Domžalah verjetno odstraniti bale z odpadki, ki jih je tja začelo dovažati pred kratkim, je danes pojasnil domžalski župan Toni Dragar. Ravnanje podjetja je zelo razburilo prebivalce bližnjega naselja Študa in tudi razkrilo zagato podjetja zaradi prenapolnjenosti njihovih deponij.

Pred tednom dni je prebivalce naselja Študa na obrobju Domžal zmotil neprijeten vonj. Aktivirali so se gasilci, v preverjanje situacije se je vključila tudi občina. Sprva so odgovornost za vonj pripisovali bližnji bioplinarni. Istočasno so prebivalci na bližnjem travniku, ki je na vodovarstvenem območju med reko Kamniško Bistrico ter potokom Mlinščico v bližini bioplinarne in centralne čistilne naprave, opazili tudi večjo količino bal.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil domžalski župan, so sprva domnevali, da je v balah seno, a ogled od blizu je razkril, da je v njih odpadna plastika.

Odpadki Domžale
Novice Bale sena sredi travnika v resnici bale smeti #video

Izkazalo se je, da so bale z odpadno plastiko last podjetja Publikus, ki je pred dobrim mesecem tudi kupilo travnik. Dragar je danes pojasnil, da so tri deponije podjetja (na Jesenicah, v Kočevju in Suhadolah v sosednji Občini Mengeš) polne, zato so v podjetju začeli iskati druge lokacije za skladiščenje odpadkov.

Odpadki Domžale | Foto: Civilna iniciativa Foto: Civilna iniciativa

Občina je zaradi smradu in bal z odpadno plastiko podala prijave na različne inšpektorate, med drugim na okoljski inšpektorat. Ta se je po današnjih navedbah domžalskega župana tudi najhitreje odzval, opravil inšpekcijski ogled in prav danes je občina že prejela prvo odločbo okoljskega inšpektorata.

smeti
Novice V slovensko morje priplavale večje količine smeti #video

Okoljski inšpektorat je ugotovil, da je bila vir neprijetnega vonja dejansko bioplinarna. Naložili so jim, da morajo pred termično obdelavo odpadkov te ohladiti, tako namreč ne bo neprijetnega vonja.

Kar zadeva bale podjetja Publikus, je okoljski inšpektorat po današnjih pojasnilih župana Dragarja ugotovil, da je na lokaciji odloženih 690 bal nenevarnih odpadkov. Kljub temu jim je okoljska inšpektorica prepovedala nadaljnje dovažanje in skladiščenje odpadkov na parceli v Študi ali drugih parcelah v okolici. Po besedah župana je Publikusu naložila tudi ureditev fizične prepreke, s čemer bi preprečili nenadzorovan dostop do odpadkov in možnost, da bi kdo morda tam podtaknil požar.

Odpadki Domžale | Foto: Civilna iniciativa Foto: Civilna iniciativa

sedežna
Novice Namesto na smetišče s sedežno garnituro kar v gozd #foto

Zaradi strahu pred požarom je Občina Domžale že v preteklih dneh organizirala požarno stražo na lokaciji. Kot je danes pojasnil Dragar, stroške za zdaj krijejo sami, ne izključujejo pa, da bi lahko v prihodnje od Publikusa terjali pokritje teh stroškov.

Občina je medtem tudi postavila tablo s prepovedjo vožnje čez most, ki pelje do travnika v lasti podjetja Publikus, za vozila težja od 1,5 tone. Območje nadzira policija, razmišljajo tudi o omejitvi prometa s strani Štude in Male Loke, je naštel Dragar.

Ne spreglejte