Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2012,
13.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 5. 4. 2012, 13.33

7 let, 12 mesecev

ZSSS z dodatnimi predlogi za uravnoteženje javnih financ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je vladi posredovala dodatne predloge za uravnoteženje javnih financ.

Proračun bi lahko razbremenili z zvišanjem prispevne stopnje delodajalcev ali pa ponovno uvedbo davka na izplačane plače ter z vzpostavitvijo davčnega nadzora nad podjetji in premoženjem posameznikov, predlagajo.

Dva nova predloga Bistven element fiskalne konsolidacije predstavlja krepitev prihodkovne strani državnega proračuna, pravijo v ZSSS. Zato so vladi, ki na današnji seji obravnava predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna in sveženj ukrepov za uravnoteženje javnih financ, posredovali dva nova predloga, s katerima naj bi zagotovili dodatne proračunske prihodke.

Višja prispevna stopnja delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Z zvišanjem prispevne stopnje delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje z 8,85 odstotka na 14,85 odstotka bi zagotovili popolno vzdržnost pokojninske blagajne, s tem pa v enaki meri razbremenili proračun, so izračunali v ZSSS. Zvišanje prispevne stopnje bi se lahko izvedlo tudi postopno do leta 2016.

Ob tem sindikati zavračajo bojazni, da bi zvišanje prispevne stopnje delodajalcev zaradi večjih stroškov dela povečalo število brezposelnih. Po letu 1996, ko se je ta stopnja znižala, se je namreč število registriranih brezposelnih oseb občutno povečalo.

Davek na izplačane plače V Sloveniji je davek na izplačane plače veljal med letoma 1996 in 2008, zdaj pa sindikati predlagajo njegovo ponovno uvedbo, pri čemer naj bi se obračunaval tudi glede na tip pogodbe o zaposlitvi. V primeru zaposlitve za nedoločen čas bi bil nižji kot pa v primeru pogodbe za določen čas.

Baza e-utaja Dodatne prilive v proračun bi lahko zagotovili tudi z vzpostavitvijo baze e-utaja, v kateri bi se zbirali podatki o vrednosti nepremičnin, dohodnini, lastnikih avtomobilov, bančnih depozitih in podobnem. Če bi se izkazalo, da ima lastnik podjetja v izgubi veliko premoženje, ali pa nekdo z "nizkimi" dohodki nesorazmerno veliko premoženje, bi se takoj vzpostavil davčni nadzor in preverba tako delovanja podjetja kot izvor premoženja posameznika. Pregled nad bazo e-utaja bi imeli po tem predlogu Davčna uprava RS, Inšpektorat RS za delo ter Nacionalni preiskovalni urad.

Ne spreglejte